Aktuelno 5

20.09.2024.

11:00

Mračne prognoze bogataša: "Svi će biti pod nadzorom. Sve će biti prijavljeno"

Ako pitate Larija Elisona, bogataša koji je osnivač kompanije Oracle, uskoro ćemo se svi smešiti kamerama.

Izvor: B92

Mračne prognoze bogataša: "Svi će biti pod nadzorom. Sve će biti prijavljeno"
Shutterstock/Wirestock Creators

Podeli:

Ne, neće nas niko fotografisati, već Elison prognozira da ćemo biti pod pojačanim nadzorom koji će kontrolisati veštačka inteligencija. 

"Imaćemo nadzor. Svaki policajac će biti pod nadzorom sve vreme. Ako bude problema, AI će zabeležiti taj problem i podneti izveštaj odgovarajućoj osobi. Građani će morati da se ponašaju savršeno jer će stalno biti snimano sve što se dešava", rekao je Elison nedavno, prenosi Biznis insajder.

Naravno, mnogi od ovih aparata za nadzor već postoje, ali prava distopija bila bi da se AI uposli za proveru svih zabeleženih podataka. 

Ovo se već u izvesnoj meri dešava u eksperimentalnim oblicima, ali ne tako rasprostranjeno kao što Elison zamišlja. On je dodao i da možda neće biti policijskih patrola koji će juriti kriminalce, već "samo dronova koji prate automobile, što je vrlo jednostavno danas napraviti".

Zanimljiva činjenica jeste da je Elisonova kompanija, Oracle, 2022. godine tužen zbog "pokretanja tehnologije za nadzor širom sveta", a u tužbi je stajalo da su skupljali milijarde ličnih podataka ljudi i onda te podatke prodavali.

Gde ima dima, ima i vatre - naposletku je slučaj "rešen" vansudskim poravnanjem, a Oracle je platio 115 miliona dolara.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: