Aktuelno 1

20.09.2024.

13:21

Neočekivana "pomoć": Kineska vojska uz pomoć Starlinka otkriva nevidljive avione?

Nije mnogo trebalo Kinezima da nađu vojnu upotrebu za Starlink satelite Ilona Maska.

Izvor: B92

Neočekivana "pomoć": Kineska vojska uz pomoć Starlinka otkriva nevidljive avione?
Albert89/Shutterstock

Podeli:

Tim kineskih istraživača tvrdi kako mogu da koriste signal Starlink satelita da detektuju neprijateljske "nevidljive" borbene avione.

U eksperimentu koji im je uspeo, koristili su DJU Phantom 4 Pro dron i detektovali ga uz pomoć zemaljskog radarskog sistema, i to zahvaljujući zračenju koji je emitovao Starlink satelit.

Ovo im je uspelo uprkos tome što je dron dizajniran specijalno da bude teže uočljiv na radaru, i bolje refletkuje elektromagnetno zračenje zahvaljujući neobičnom obliku.

Tim tvrdi da na njihov novi metod detekcije "ne utiče 3D oblik niti materijal ciljanog objekta", što znači da mogu pružiti veliku prednost kineskoj vojskci u identifikovanju "malih i nevidljivih meta".

Cilj je da, kada letelica prođe između satelita i antene koja je na zemlji, radar uoči nepravilnosti, odnosno poremećaje u radio-signalima koje emituje satelit.

Za sad, ovo je testirano samo na već pomenutom dronu koji je leteo relativno nisko, pa ostaje da se vidi da li će funkcionisati i za neke letelice na većim visinama.

O ovom napretku kineskih istraživača pisao je list South China Morning Post, a njihov rad je objavljen u naučnom listu "Journal of Signal Processing".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: