Aktuelno 20

19.09.2024.

14:51

Dobijaju "svemoćne" kacige: "Američki vojnici biće kao Supermen – čak i više smrtonosni"

Anduril Industries, vojnotehnološka kompanija koju je pokrenuo Palmer Laki, udružuje se sa Microsoftom kako bi poboljšali opremu američke vojske.

Izvor: The Verge

Dobijaju "svemoćne" kacige: "Američki vojnici biće kao Supermen – čak i više smrtonosni"
Anduril

Podeli:

Projekat koji je najavio Anduril trebalo bi da unapredi kacige za virtuelnu realnost koje nose vojnici SAD, kako bi oni mogli u realnom vremenu da dobijaju detalje o dronovima, kopnenim vozilima i PVO sistemima neprijatelja. 

Partnerstvo označava Lakijev povratak na teritoriju VR kaciga, nakon što je prodao Oculus kompaniji Meta za dve  milijarde dolara 2014. godine. Laku je pokrenuo Anduril 2017. uz podršku biznismena Pitera Tila.

Integracija softvera Lattice sa postojećom tehnologijom mogla bi da upozori korisnike na dolazeće pretnje, čak i kada su van vizuelnog dometa. 

"Ideja je da se poboljšaju vojnici - njihova vizuelna percepcija, zvučna percepcija... u suštini, da im se pruži sve ono što ima Supermen, čak i više od toga, i da budu smrtonosniji", rekao je Laki u intervjuu za sajt Wired. 

Laki je ovaj projekat uporedio sa tehnologijom iz knjige Roberta Hajnlajna pod nazivom "Svemirski vojnici", koja je napisana polovinom prošlog veka. Napomenuo je da su kacige "već ono što su pisci naučne fantastike zamislili".

Prvobitne ovakve kacige koje je razvio Microsoft 2021. kombinovale su integrisane senzore za termičku i noćnu sliku u heads-up displeju, ali su navodno izazivale glavobolje, mučninu i naprezanje očiju tokom testiranja. 

Microsoft je poboljšao dizajn kako bi ispravio ove probleme prošle godine, a američka vojska je ranije rekla da planira da potroši više od 20 milijardi dolara tokom deset godina na ovu thenologiju.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: