Aktuelno 3

19.09.2024.

8:53

Šta je pejdžer i kako radi: Eksplozije podsetile na zaboravljeni uređaj

U današnjoj eri mobilnih telefona, teško je zamisliti da je pre nekoliko decenija postojao drugi uređaj koji je bio ključan za hitnu komunikaciju - pejdžer.

Izvor: B92, Kliks

Šta je pejdžer i kako radi: Eksplozije podsetile na zaboravljeni uređaj
Profimedia

Podeli:

Danas su pejdžeri iznenada ponovo u centru pažnje, ali zbog tragičnih događaja - eksplozija pejdžera u Libanu dovela je do više od desetoro smrti, a povređeno je još oko 3.000 osoba. 

Ova neočekivana pojava izazvala je veliko interesovanje javnosti za ovaj, gotovo zaboravljeni, uređaj, pa hajde da kažemo nešto više o njemu.

Pejdžeri su se prvi put pojavili sredinom 20. veka, tačnije 1949. godine, kada je američka kompanija Motorola predstavila prvi komercijalni pejdžer pod nazivom, pogađate - "Pager". 

Ovaj uređaj je služio kao jednostavan sistem za obaveštavanje korisnika da neko želi da stupi u kontakt sa njima.

Popularnost pejdžera znatno je porasla tokom 1980-ih i 1990-ih, posebno među medicinskim radnicima, hitnim službama i poslovnim ljudima. Razlog je bio pouzdan i brz način obaveštavanja u situacijama kada je bilo ključno dobiti poruku bez odlaganja.

Kako pejdžeri rade?

Pejdžeri funkcionišu na principu bežične komunikacije putem radio-talasa. Kada neko pošalje poruku pejdžeru, ona prolazi kroz centralni sistem koji tu poruku kodira i šalje je putem radio-frekvencija do određenog pejdžera.

Postoje dve osnovne vrste pejdžera: jednosmerni i dvosmerni. Jednosmerni pejdžeri mogu samo da primaju poruke, dok dvosmerni omogućavaju i slanje odgovora.

Za razliku od mobilnih telefona, pejdžeri nemaju mogućnost uspostavljanja glasovnih poziva ili pretraživanja interneta, ali su zbog svoje jednostavnosti i dalje omiljeni u situacijama gdje je potrebno brzo i pouzdano prenošenje kratkih informacija.

Iako su pametni telefoni praktično zamenili pejdžere u svakodnevnoj upotrebi, ovi uređaji su i dalje prisutni u određenim sektorima. Najčešći korisnici pejdžera danas su zdravstveni radnici, vatrogasci i službe za hitne intervencije.

Razlog za to leži u pouzdanosti ovih uređaja - oni rade i u situacijama kada su mobilne mreže preopterećene ili nedostupne. Takođe, pejdžeri imaju bolji domet u određenim okruženjima kao što su bolnice, gde su zidovi često debeli i mogu da ometaju signal mobilnih telefona.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: