Aktuelno 2

15.09.2024.

10:45

Novi rast za tržište telefona, a evo ko dominira

Globalna isporuka pametnih telefona poraslje je u drugom tromesečju 2024. godine.

Izvor: Bug

Novi rast za tržište telefona, a evo ko dominira
Fit Ztudio / Shutterstock.com

Podeli:

Prema preliminarnim podacima IDC-a, globalne isporuke pametnih telefona porasle su u drugom tromesečju 2024. godine 6,5% u odnosu na isti period prošle godine.

Isporuke su iznosile 285,4 miliona pametnih telefona. To je bilo četvrto uzastopno tromesečje rasta isporuka, ali pravi rast se očekuje u poslednjem tromesečju ove godine.

Fokus na premium i GenAI

"Iako je oporavak u velikoj meri u toku, a svih pet najvećih kompanija ostvaruje dobitke iz godine u godinu, sve je veća konkurenciju među vodećim proizvođačima kao i polarizacija cenovnih nivoa. S obzirom na to da Apple i Samsung nastavljaju da vladaju tržištem najskupljih modela i najviše koriste trend premiumizacije, vodeći kineski proizvođači povećavaju isporuke u nižem cenovnom segmentu. To za posledicu ima sve slabiju poziciju pametnih telefona srednje cenovne klase," rekla je viša direktorka istraživanja IDC-ovog Worldwide Tracker tima Nabila Popal, dodavši da je tržište sve zanimljivije zahvaljujući višim prosečnim prodajnim cenama (ASP) i usvajanju Gen AI modela u pametnim telefonima.

Očekivanja su da će u isporukama od 234 miliona pametnih telefona ove godine njih 19% biti s GenAI mogućnostima.

Tržišno učešće

Preliminarni tržišni rezultati pokazuju da je Samsung zauzeo prvo mesto u Q2 2024 s učešćem od 18,9% u isporukama, zahvaljujući strateškom fokusu na svoje vodeće modele i snažnoj AI strategiji. Apple je tromesečje završio na drugom mestu s 15,8% udela s poboljšanim rezultatima u Kini i drugim ključnim regijama. Obe vodeće kompanije zabeležile su skroman rast na godišnjem nivou (Q2 2024/Q2 2023). Xiaomi je zauzeo treće mesto u Q2 2024. s udelom od 14,8%, dok su se vivo i OPPO skoro izjednačili na četvrtoj i petoj poziciji s učešćem od 9,1%, odnosno 9,0%. Xiaomi i vivo zabeležili su dvocifreni rast sa snažnim rezultatima na tržištima u razvoju i Kini, dok je OPPO-ov rast od 1,8% rezultat uspešnog širenja izvan Kine.

Indija pretekla SAD

Prema podacima Market Monitor analitičke kompanije Counterpoint, globalne isporuke 5G pametnih telefona porasle su 20% na godišnjem nivou u prvoj polovini 2024. godine (H1 2024). Najveća novost je da je Indija pretekla SAD i po prvi put postala drugo najveće tržište 5G pametnih telefona na svetu, iza Kine.

Isporuke 5G pametnih telefona je u stalnom su porastu, a s njihovom povećanom dostupnošću u jeftinom segmentu, tržišta u razvoju su beležila veliki rast. Indija je postala drugo najveće tržište 5G pametnih telefona tokom prve polovine, pretekavši SAD. Snažan rast isporuke 5G pametnih telefona kompanija Xiaomi, vivo, Samsung i drugih brendova u nižem cenovnom rangu bile su glavni razlog snažnog rasta prodaje u Indiji. Ostala tržišta u nastajanju takođe su beležila veliki rast 5G pametnih telefona.

Apple 5G lider

Apple je u H1 2024 predvodio isporuke 5G pametnih telefona na globalnom nivou, s više od 25% udela, podstaknut snažnim isporukama iPhone 15 i iPhone 14 serije. Samsung je bio na drugom mestu, osvojivši više od 21% tržišnog učešća, vođen serijama Galaxy A i S24. Apple i Samsung zauzeli su po pet mesta na listi top-10 za 5G modele pametnih telefona u prvoj polovini 2024. godine, a Apple je zauzeo prva četiri mesta. Xiaomi je zauzeo treće mesto, a Indija je njegovo glavno tržište. Xiaomi je zabeležio trocifrenu stopu rasta u Indiji, dok je takođe zabeležio dvocifrenu stopu rasta u MEA, Evropi i Kini. Za vivo takođe, Indija je bila glavno tržište zajedno s Kinom i azijskim tržištima u razvoju. Među prvih 10 brendova pametnih telefona, Motorola je rasla najbrže, beležeći snažan rast na tržištima CALA, Indije, MEA i Severne Amerike.

Učešće 5G je 54 odsto

Udeo 5G pametnih telefona u ukupnom globalnom tržištu bio je preko 54% u prvoj polovini 2024. godine, premašivši 50% po prvi put. Kako se dostupnost 5G pametnih telefona povećava s povećanjem penetracije 5G u nižim cenovnim segmentima, kao i sve većim širenjem 5G mreže, taj trend će nastaviti da raste. Aktuelni globalni trend premiumizacije dodatno će podstaći rast. Prema Counterpoint tržišnim prognozama, učešće 5G pametnih telefona će preći 57% u 2024. i 65% u 2025. godini.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: