Aktuelno 10

12.09.2024.

15:30

Microsoft vas je upozorio: Imate rok do 8. oktobra

Microsoft je objavio 30-dnevno upozorenje svim korisnicima nešto starijih verzija Windowsa 11 o tome da će sledećeg meseca sistem morati morati da im se nadogradi na noviju verziju, kako bi zadržao podršku.

Izvor: Bug

Microsoft vas je upozorio: Imate rok do 8. oktobra
sdx15 / Shutterstock.com

Podeli:

Početkom oktobra, Windows 11 u verziji 22H2 ostaće bez zvanične podrške i nadogradnji, podsetili su iz Microsofta mesec dana pre tog događaja, uz nekoliko napomena korisnicima te, nešto starije, verzije aktuelnog Windowsa. Bez nadogradnje na novije verzije oni će 8. oktobra ove godine ostati bez budućih zakrpa i nadogradnji i više neće dobijati nove funkcije i zaštitu od novijih bezbednosnih prijetnji.

Bezbednosna nadogradnja, koja će tog datuma biti puštena u distribuciju, biće istovremeno i poslednja za verziju Windows 11 22H2, u svim izdanjima – Home, Pro, Enterprise, Education i IoT Enterprise.

23H2 svima

Kako bi uređaji sa starijim verzijama operativnog sistema ostali ažurni, a njihovi korisnici zaštićeni, iz Microsofta su najavili neuobičajen potez. Sistem za nadogradnju Windows Update će na svim takvim računarima (kojima se ne upravlja iz centralizovanog IT odeljenja) pokrenuti automatsku nadogradnju na verziju 23H2, koja će i dalje dobijati sva potrebna ažuriranja, nove funkcije i bezbednosne nadogradnje.

Funkcionalno gledano, razlika između verzija 22H2 i 23H2 nije velika, pa je prilikom prvobitne nadogradnje to bila tek nadogradnja brojčane oznake i prelazak na ažurniju verziju s dužim periodo, podrške.

U međuvremenu, Windows 11 23H2 dobio je veći broj nadogradnji i dodataka, a dobijaće ih i dalje. Međutim, u Microsoftu su, malo neuobičajeno, odlučili da "na silu" nadograde sve starije OS-ove, verovatno kako bi ih pripremili na novu nadogradnju, 24H2, koja se očekuje do kraja godine.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: