Aktuelno 5

11.09.2024.

21:10

Belorusija: "Zapad koristio Pokemon Go za špijunažu, najviše Pokemona oko vojne baze"

Pomoću video-igre Pokemon Go, Zapad je skupljao informacije o beloruskoj avijaciji u blizini Minska, saopštio je danas zvaničnik beloruskog Ministarstva odbrane Aleksandar Ivanov.

Izvor: Tanjug

Belorusija: "Zapad koristio Pokemon Go za špijunažu, najviše Pokemona oko vojne baze"
Profimedia

Podeli:

"Šta mislite gde je bilo najviše Pokemona u to vreme? Na teritoriji 50. vazduhoplovne baze, gde je pista, gde ima dosta vojne avijacije. Tamo je bilo najviše Pokemona. Zar ovo nije obaveštajna informacija", rekao je Ivanov tokom gostovanja u beloruskoj TV emisiji Esencijali, odgovarajući na pitanje o objektima koji su najverovatnije meta zapadnih špijuna.

Pokemon Go je igra takozvane ''pojačane'' stvarnosti, objavljena 2016. godine, u kojoj igrači pomoću kamere na mobinom telefonu ''skeniraju'' okolinu kako bi na displeju ekrana ugledali Pokemone i ''hvatali ih''.

Korisnicima igra poručuje da se ''Pokemoni mogu naći u svakom ćošku zemlje'', ohrabrujući ih da sve više snimaju sve moguće perspektive okruženja, od krošnji drveća do obala reka i jezera.

Rusija, bliski saveznik Belorusije, tada je upozorila da bi igra mogla da predstavlja bezbednosni rizik, dok su ruski mediji tvrdili da je u pitanju zavera CIA.

Pokemoni su japanska medijska franšiza o ''džepnim čudovištima (pocket monsters)'' koja obuhvata video-igre, igre s kartama, TV serijale i filmove, kao i stripove i drugo.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: