Aktuelno 24

11.09.2024.

17:39

Maskov Starlink uskoro u Srbiji? Najavljeno na zvaničnom sajtu

Godinama se pojavljuju oprečne informacije, nagađanja i glasine o dostupnosti Starlinka u Srbiji, a zvanični status je da stiže do kraja 2024. godine.

Izvor: B92

Maskov Starlink uskoro u Srbiji? Najavljeno na zvaničnom sajtu
PHOTOCREO Michal Bednarek / Shutterstock.com

Podeli:

Srbija je, uz Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, obeležena zatamnjenom bojom na mapi Evrope, što znači da još uvek nije poznat status dostupnosti Starlinka na ovim teritorijama.

Starlink u Srbiji trenutno još uvek nije u ponudi. Moguće je naručiti servis, uz ostavljanje depozita u vrednosti od devet dolara.

Da se situacija menja i da se nešto događa na ovom polju, pokazuju pokazuju bilbordi sa logom X, koji se mogu videti u Srbiji a jasno ukazuju na Starlink.

Na sajtu Starlinka, koji prikazuje mapu dostupnosti usluge širom Evrope i sveta, Srbija je obeležena zatamnjenom bojom uz poruku da početak rada Starlink interneta kreće tokom 2024. godine. 

Kako smo već zašli u septembar, ovo bi moglo da znači da bi Starlink u Srbiji mogli da vidimo do kraja godine. To naravno ništa ne znači, jer je i prethodnih godina bila slična situacija, pa je lansiranje servisa odlagano.

Problem je, kao i u najvećem broju slučajeva papirologija, jer tri godine nakon podnošenja zahteva Starlinka, Ratel nije omogućio američkoj kompaniji, koja je u vlasništvu Ilona Maska, rad u našoj zemlji a sve zbog nepotpune dokumentacije.

Iz Ratela su sredinom ove godine istakli podnosioci zahteva još uvek nisu kompletirali neophodnu dokumentaciju, kako bi se obavio upis u evidenciju operatora, te da nisu ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi za otpočinjanje pružanja navedenih usluga. Ipak, situacije se u međuvremenu promenila i prema svemu sudeći aktuelna je finalna faza dobijanja te dozvole.

Prednosti Starlink interneta

Starlink je satelitski internet, koji signale šalje preko satelita koji su postavljeni niže od standardnih. Posebno su popularni u ruralnim sredinama, gde nije moguće obezbediti i instalirati fizičku internet infrastrukturu, ili u mestim gde nema mogućnosti za uobičajenu internet pokrivenost.

Za korišćenje Starlinka, korisniku je potrebna oprema kuju kompanija isporučuje širom sveta, a sastoji se od antene i rutera, po jednokratnoj ceni od 500 dolara (ili oko 450 evra u Evropi).

Sama cena satelitskog interneta zavisi od države do države, a obično se kreće oko 90 dolara. Primera radi, u Hrvatskoj je Starlink internet oko 50 evra, dok u Makedoniji on iznosi oko 60 evra. Slična cena bi mogla biti i u Srbiji.

Na kraju, treba reći i da je potrebno preuzeti Starlink aplikaciju (za iOS ili Android) pomoću koje antena može da se podesi i usmeri ka satelitima kako bi se uspostavila stabilna internet vezai pratili svi ostali parametri.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: