Aktuelno 9

10.09.2024.

11:00

Australija donosi istorijski zakon: "Odlučili smo!" VIDEO

Premijer Australije je zabrinut zbog učinaka koje sajber nasilje ima na mentalno zdravlje dece, kao i zbog lake dostupnosti štetnih sadržaja.

Izvor: Jutarnji.hr

Australija donosi istorijski zakon: "Odlučili smo!" VIDEO
BearFotos / Shutterstock.com

Podeli:

Australija planira da do kraja godine uvede nove zakone koji će onemogućiti deci korišćenje društvenih mreža zbog rizika koje one imaju po njihovo telesno i mentalno zdravlje, rekao je u utorak premijer Antoni Albaneze.

Premijer Albaneze najavio je da će njegova vlada levog centra tokom sledećih nekoliko meseci uvesti probni period koji će od korisnika društvenih mreža zahtevati proveru starosti.

"Želim da se deca i mladi udalje od svojih uređaja. Želim da ih vidim na fudbalskom igralištu, bazenu ili teniskom terenu. Želim da imaju stvarna iskustva sa stvarnim ljudima jer znamo koliku štetu društvene mreže mogu da naprave", rekao je Albaneze nacionalnoj televiziji.

Premijer nije bio sasvim precizan u vezi sa starosnom granicom ispod koje ne bi bilo dozvoljeno korišćenje društvenih mreža, ali rekao je da će ona biti između 14 i 16 godina.

Pored toga, naglasio je da je zabrinut zbog učinaka koje sajber nasilje ima na mentalno zdravlje dece, kao i zbog lake dostupnosti sadržaja na društvenim mrežama koje smatra štetnima.

Do sada je nekoliko zemalja pokušalo da ograniči maloletnicima pristup društvenim mrežama, ali kao najveće prepreke u tome pokazali su se pravni izazovi i tehnologija, poput privatnih mreža koji prikrivaju lokaciju.

"Ovo je globalni problem s kojim se suočavaju vlade širom sveta. Znamo da to nije jednostavno ni lako, inače bi vlade već reagovale i nešto uradile po tom pitanju", rekao je Albaneze.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: