Aktuelno 0

09.09.2024.

12:05

Utisci iz Berlina sa najvećeg sajma potrošačke elektronike – IFA 2024

Najveći evropski sajam potrošačke elektronike i kućnih aparata IFA 2024, odžava se trenutno u Berlinu (od 6. do 10. septembra).

Izvor: Vladimir Bubanja (Polarotor)

Utisci iz Berlina sa najvećeg sajma potrošačke elektronike – IFA 2024
Branislav Bubanja

Podeli:

Zanimljiva činjenica je da se ove godine zvanično obeležava tačno 100 godina od prvog IFA sajma koji je održan daleke 1924. godine, takođe u Berlinu.

Tada je u fokusu bila radio tehnika i radio aparati, koji su bili velika tehnološka inovacija tog doba, a sada je sajam okupio najveće globalne tehnološke gigante koji su predstavili svoje vrhunske inovacije kao što su pametni uređaji, veštačka inteligencija, robotika i sl.

Ove godine sajam je okupio oko 1.800 izlagača iz celog sveta, sa više od 180.000 posetilaca iz 139 zemalja. Na keynote i raznim pratećim konferencijama učestvovalo je čak 125 eminentih i naravno stručnih govornika. Glavni događaj se kao i uvek održavao na samom berlinskom sajmu "Messe Berlin", ali i na nekim dodatnim lokacijama van samog sjama.

I ove godine tradicionalno je održan još jedan poznati deo sajma - Inovativni centar pod nazivom IFA NEXT, koji je uvek omiljen među posetiocima, a tu su više stotina startapova imali priliku da međunarodnoj javnosti, ali i potencijalnim investitorima predstave svoje ideje ili uređaje.

Branislav Bubanja

Tokom sajma je održano i niz svetskih premijera najnovijih uređaja, a među najzapaženijima je definitivno bila prezentacija globalnog tehnološkog brenda HONOR i njihovog najnovijeg modela telefona  "HONOR Magic V3", koji je trenutno najtanji sklopivi pametni telefon na svetu (koji se sklapa ka unutra), ali poseduje i druge dodatne kvalitete kao što su - poboljšana izdržljivost, odlična autonomija baterije, veliki ekran i naravno svojevrsno AI iskustvo.

Inovativni tehnološki brend TECNO, koji je već nekoliko godina aktivno prisutan i kod nas, prvenstveno po atraktivnim modelima mobilnih telefona, predstavio je u Berlinu svoj AIoT pametni ekosistem, demonstrirajući kako njegovi napredni proizvodi postavljaju temelje za bolje povezanu i inteligentniju budućnost. Tema ovog izložbenog štanda bila je „Innovate for the Future“.  Tu su bili izloženi razni uređaji poput laptopova, slušalica i sl, ali je možda najviše pažnje prisutnih izazvao TECNO robotski pas, sa mnogobrojnim inovativnim funkcijama.

Branislav Bubanja

Zanimljivo je da je ove godine na sajmu u Berlinu učestvovala i jedna Srpska kompanija, Comtrade Distribution sa svojim brendom TESLA, kao prepoznatljivim inovatorom u industriji potrošačke elektronike.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: