Aktuelno 23

08.09.2024.

15:45

Šta su ukrajinski "dronovi zmajevi" koji bljuju rastopljeni metal? VIDEO

Na društvenim mrežama su se pojavili video klipovi, koji pokazuju kako ukrajinska vojska koristi "Dragon" (zmaj) dronove protiv ruskih vojnika.

Izvor: B92

Šta su ukrajinski "dronovi zmajevi" koji bljuju rastopljeni metal? VIDEO
Yakiv Liashenko / Shutterstock.com

Podeli:

Video snimci, koji su objavljeni na društvenim mrežama, pokazuju na koji način nisko leteće bespilotne letelice bacaju na ruske položaje "dronove zmajeve", koji bljuju rastopljenu mešavinu metala na mete.

Šta su zapravo Dragon dronovi? Ovo je 10 najbitnijih tačaka koji daju uvid u ovu vojnu taktiku:

  • Dronovi izbacuju "termit", belu vrelu mešavinu aluminijumskog praha i oksida gvožđa. 
  • Ovaj termit gori na temperaturi preko 2.200 stepeni Celzijusa i na ovaj načimn brzo može da zapali drveće i vegetaciju koju vojska koristi kao kamuflažu.
  • Kako se spušta ka tlu, mešavina daje utisak vatre koju bljuje zmaj, što je oslikano i u imenu drona.
  • Od termita nema mnogo odbrane, jermože da probije gotovo sve – uključujući i metal.
  • Pre ovoga, vojska nacističke Nemačke i savezničke trupe takođe su koristile zapaljive bombe tokom Drugog svetskog rata, a potom i vojska SAD-a od 1960. do 2014. godine, dok je proizvodnja obnovljena 2023.
  • Smesu je otkrio nemački hemičar 1890-ih i prvobitno je korišćena za zavarivanje železničkih šina. 
  • Preciznost, u kombinaciji sa mogućnosšću dronova da premoste tradicionalnu odbranu, čini termit veoma efikasnim alatom u modernom ratovanju, prema navodima britanske antiratne organizacije "Action on Armed Violence" (AOAV).
  • Termit je samo jedan tip zapaljivog oružja, a ostala uključuju napalm i beli fosfor.
  • "Zapaljiva oružja izazivaju ogromna razaranja i štetu po životnu sredinu i proizvodi požare koje je teško predvideti i obuzdati", navodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za razoružanje.
  • "Mogu da nanesu opekotine četvrtog ili petog stepena i izazazovu oštećenje mišića, ligamenata, tetiva, nerava, krvnih sudova, pa čak i kostiju. Lečenje može trajati mesecima a ako žrtve prežive, ostaju im fizički i psihički ožiljci", upozorio je HRV.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: