Aktuelno 60

07.09.2024.

15:05

Snimljen ukrajinski avion sa novim, do sad neviđenim projektilom VIDEO

Pojavio se novi video koji prikazuje ukrajinski ratni avion Su-24 Fencer kako nosi nešto što izgleda kao novo i dosad nepoznato oružje koje se lansira iz vazduha.

Izvor: Zimo

Snimljen ukrajinski avion sa novim, do sad neviđenim projektilom VIDEO
Profimedia

Podeli:

Snimak je objavljen na na Telegram kanalu "UkrAirForce" i prikazuje Su-24 iz ukrajinske 7. brigade taktičkog vazduhoplovstva, snimljen iz pilotske kabine Su-27UB Flankera.

Tačna priroda oružja ostaje nejasna i nije objavljena u videu, što sugerišr da je to možda bio samo test.

Čini se da se oružje sastoji od tri različita dela - nosa, srednjeg dela i repa - što ukazuje na mogući komplet dizajniran za pretvaranje konvencionalnih bombi u precizno navođeno oružje, piše portal The War Zone. 

Ukrajinske vazdušne snage već koriste slično oružje zapadnog porekla, kao što su JDAM-ER i AASM-250 Hammer bombe iz SAD-a i Francuske. Rusija takođe koristi dodatne komplete za navođenje za svoje inače nenavođene bombe.

Rep prikazan na videu ima peraje u obliku krsta i zadnji otvor, što sugeriše da bi mogao imati neki pogonski sistem - potencijalno mali turbomlazni motor ili raketu. 

Dok ovaj sistem oružja ostaje nepoznat, Ukrajina je pokazala svoju sposobnost proizvodnje satelitski navođenih sistema. Ukrajinske bespilotne letelice većeg dometa i kopnene verzije krstareće rakete Neptun takođe imaju napredno navođenje, što sugeriše da bi ovo novo oružje moglo biti slično opremljeno.

Podeli:

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: