Aktuelno 0

06.09.2024.

12:47

Predstavnici Evropske komisije potpisali Okvirnu konvenciju Saveta Evrope o AI

Predstavnici Evropske komisije su u ime Evropske unije potpisali Okvirnu konvenciju Saveta Evrope o veštačkoj inteligenciji (AI).

Izvor: Tanjug

Predstavnici Evropske komisije potpisali Okvirnu konvenciju Saveta Evrope o AI
Shutterstock/artjazz

Podeli:

Potpisivanje je obavljeno na neformalnoj konferenciji ministara pravde Saveta Evrope u litvanskoj prestonici Viljnusu. 

Strane u pregovorima bile su Evropska unija, druge države članice Saveta Evrope, Sveta stolica, SAD, Kanada, Meksiko, Japan, Izrael, Australija, Argentina, Peru, Urugvaj i Kostarika.

Kako se navodi, Okvirna konvencija je prvi pravno obavezujući međunarodni sporazum o veštačkoj inteligenciji i u potpunosti je u skladu sa Zakonom o veštačkoj inteligenciji EU, prvim sveobuhvatnim propisom o veštačkoj inteligenciji u svetu.

Konvencija predviđa zajednički pristup kako bi se osiguralo da sistemi veštačke inteligencije budu kompatibilni sa ljudskim pravima, demokratijom i vladavinom zakona, istovremeno omogućavajući inovacije i poverenje, navodi se u saopštenju.

U objavi na veb stranici Evropske komisije se dodaje da će se Okvirna konvencija sprovoditi u EU putem Zakona o veštačkoj inteligenciji. Nakon potpisivanja, Komisija će pripremiti predlog odluke Saveta Evrope o zaključivanju Okvirne konvencije koju treba da odobri i Evropski parlament.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: