Aktuelno 7

06.09.2024.

11:43

Internet prevare haraju Srbijom: Kako da vam ne pokradu sav novac? VIDEO

Jednoj Beograđanki, hakeri su za tri minuta sa računa skinuli više od 2.000 evra, jer je otvorila mejl koji je, navodno, stigao od banke. Kako da ne budemo žrtve ovakvih napada?

Izvor: B92

Izvor: Prva

Internet prevare haraju Srbijom: Kako da vam ne pokradu sav novac? VIDEO

Podeli:

Ovaj mejl izgledao je kao i svaki drugi, ali je problem bio u tome što banka više ne postoji. Ako posumnjamo da neko ima pristup našim podacima sa kartice, potrebno je odmah da se javi svojoj banci, rekao je za Prvu TV Milan Martinović iz Narodne banke Srbije.

"Savetujemo da blokada kartice bude privremena dok se ne utvrde sve okolnosti, a to se može izvršiti i mobilnom aplikacijom ako je omogućeno. Kad javite banci da je kartica zloupotrebljena, svi dalji troškovi idu na teret banke", rekao je Martinović.

Na pitanje da li ovaj novac može biti vraćen, Martinović ističe da je neophodno da korisnik uloži reklamaciju banci, ali ako je pre toga blokirao karticu i ako je zaista došlo do zloupotrebe.

"Prema Zakonu o platnim uslugama, za iznose do 3.000 dinara odgovara korisnik za svu nastalu štetu, a preko ovog iznosa, ako korisnik nije nastupao prevarno, banka je dužna da mu vrati novac na račun", navodi Martinović.

"Ne otvarajte nepoznate mejlove"

"Ove prevare su rasprostranjene - prvo i osnovno je da ne otvarate mejlove od nepoznatih osoba", rekao je za Prvu TV ekonomista Vladimir Đukanović.

"Ti mejlovi su uglavnom spamovi ili reklame. Takođe, kad dobijete mejl od banke, morate uvek da gledate domen, ono što ide posle '@' znaka", dodao je on.

Navodi i da se niakda ne odustaje od borbe sa bankom, jer kao što korisnici imaju obaveze ponašanja, tako ih imaju i banke. Važno je, napominje, i da se postave limiti na aplikacijama i karticama, kako hakeri ne bi mogli "iz cuga" da skinu sav novac.

"Takođe, upozorio bih ljude na prevare - svi koji vam nude da im pošaljete novac, i da vam oni od njega naprave profit, čine krivično delo. Svi koji imaju pravo da upravljaju vašim novcem su izlistani na sajtu Komisije za hartije od vrednosti, i oni imaju licencu za to", ističe Đukanović.

"Čim vam neko nudi nenormalne profite, to ne može da bude realno. Oni rade na emociju, da misle da ste vi nešto dobili... takvi poslovi ne postoje, i čim zvuči suviše dobro, to je prevara", naveo je on.

"Zaprećeno i do 10 godina zatvora"

"Od kada postoje ljudi, postoje i prevare. Digitalizacijom se to dosta prenelo i na taj teren, ali kao što je prevara kažnjiva zakonom, tako je i sa internet-prevarom", navodi za Prvu TV advokat Rade Knežević.

Ako je prevara do 450.000 dinara, onda je određena kazna, a ako je preko toga, ide kazna i do deset godina zatvora, tako da je računarska prevara u rangu sa klasičnom, dodao je on.

"Zajednička karakteristika svih tih kriminalaca jeste da se vezuju za neku poznatu firmu. Na primer, pokušavaju da prevare izdavaoce smeštaja na Bookingu, traže im da slikaju karticu sa obe strane radi nekog 'ažuriranja' i onda im skinu sav novac sa kartice", istakao je Knežević.

Mora se gledati kome se šalju podaci sa kartice, jer su jedno institucije, ali drugo kada SMS-om stižu lažne poruke od, npr, Pošte ili neke druge institucije. Dešava se u praksi da ljude telefonom zovu za neke "sertifikate", kažu da će snimati razgovor, i onda traže iznos. Na sudu je to utuživo, jer je ugovor sklopljen usmeno.

Ostatak razgovora o ovoj temi pogledajte u video-snimku na početku teksta.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: