Aktuelno 25

06.09.2024.

14:27

Bil Gejts rekao šta misli o veštačkoj inteligenciji

Bil Gejts je potrošio milijarde dolara na tehnologije za koje misli da će oblikovati budućnost - a evo šta kaže o veštačkoj inteligenciji.

Izvor: B92

Bil Gejts rekao šta misli o veštačkoj inteligenciji
Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Podeli:

Uskoro će na platformi Netflix izaći novi serijal u kom Gejts govori o brojnim temama, uključujući nejednakost, klimatske promene, globalno zdravstvo, ali i temu veštačke inteligencije.

Ovaj serijal zakazan je za 18. septembar, a upravo to je bila tema Gejtsovog intervjua koji je dao za sajt The Verge. U prvoj epizodi, Gejts govori o veštačkoj inteligenciji, i koristi ChatGPT.

"Često učim o nekim novim temama, a ChatGPT je odličan način da se dobiju objašnjenja za neka direktna pitanja. Pomaže dosta i u pisanju, a rekao bih da najčešće koristim funkciju sumiranja sastanka", rekao je Gejts.

Na pitanje da li je zabrinut zbog "proročanstava" da će AI uništiti svet, Gejts je rekao da je veći problem kako ga kratkoročno koristiti u pozitivne svrhe, npr. u segmentima zdravlja ili obrazovanja.

"U narednoj deceniji, videćemo povećanu produktivnost (zahvaljujući AI) u mnogim segmentima, što su veoma dobre vesti. Što je AI moćnija, biće više problem kad je koriste loši momci, ali generalno mislim da je veštačka inteligencija dobra stvar, i da samo treba dobro da je oblikujemo", naveo je Bil Gejts.

Takođe, dodao je i da je AI zgodna za borbu protiv dezinformacija, odnosno da je dobra kada želite da saznate šta se dešava u svetu na efikasan način.

Podeli:

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: