Aktuelno 9

05.09.2024.

18:00

Obrađuju podatke građana Srbije, a nisu nam rekli! Evo šta rade sa njima

Društvene mreže pod kompanijom Meta, kao i Twitter, obrađuju podatke o ličnosti bez obaveštavanja.

Izvor: Beta

Obrađuju podatke građana Srbije, a nisu nam rekli! Evo šta rade sa njima
Shutterstock/Trismegist san

Podeli:

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Milan Marinović saopštio je danas da je razgovarao sa predstavnicima nadzornih organa u Crnoj Gori i BiH.

U ovom razgoovru, naveo je, ustanovio je da su kompanija Meta i platforma X (Twitter) počele obradu podataka o ličnosti u svrhu razvoja veštačke inteligencije (AI) o čemu nisu obavestili korisnike svojih usluga u zemljama Zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije.

Kako je navedeno u saopštenju, na jučerašnjem sastanku u Sarajevu zaključeno je da te kompanije nisu odredile svog predstavnika za obradu podataka o ličnosti u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Predstavnici sva tri nezavisna nadzorna organa će se zajednički obratiti Evropskom odboru za zaštitu podataka (EDPB) i Komisiji za zaštitu ličnih podataka Irske (Data Protection Commission) kao nadležnim organima za postupanje prema tim kompanijama u Evropskoj uniji.

"Radi što lakše koordinacije ostvarivanja ciljeva inicijative, predstavnici sva tri nezavisna nadzorna organa su saglasni da direktoru Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine Dragoljubu Reljiću bude poverena ova koordinacija", stoji u saopštenju Poverenika.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

21 h

Podeli: