Aktuelno 2

07.09.2024.

8:07

Brazil nije jedini: Koje su sve države zabranile Twitter?

Društvena mreža X (bivši Twitter) u vlasništvu Ilona Maska blokirana je u zemljama širom sveta.

Izvor: Indeks

Brazil nije jedini: Koje su sve države zabranile Twitter?
Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Podeli:

U Kini, Iranu i Turkmenistanu blokirana je još kada se zvala Twitter, a ove godine blokirana je i u Venecueli, Brazilu i Pakistanu. Osim ovih država, X je zabranjen i u Rusiji, Mjanmaru i Severnoj Koreji.

Dok je većina ovih zemalja uskratila pristup svojih građana toj mreži, Brazil je otišao korak dalje. 

Krajem avgusta, brazilski Vrhovni sud naredio je "trenutnu suspenziju" platforme X u zemlji, nakon što je istekao rok u kom je milijarder Ilon Mask trebalo da odredi pravnog zastupnika za tu društvenu mrežu u Brazilu.

U odluci, sudija Alešandre de Moraeš je odredio "punu i trenutnu suspenziju" X-a u zemlji sve dok se platforma ne uskladi sa svim sudskim odlukama, uključujući kaznu od 3,28 miliona dolara i imenovanje pravnog zastupnika u Brazilu.

Moraeš je rekao i da će pojedinci ili kompanije koji pokušaju da koriste X biti kažnjeni. Inače, ranije ove godine, isti sudija je naredio X-u da blokira određene naloge umešane u, kako je opisao, lažne vesti i govor mržnje.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

22 h

Podeli: