Aktuelno 8

06.09.2024.

8:04

Najmoćniji superkompjuter na svetu rešio decenijsku dilemu

Najmoćniji superkompjuter na svetu iskorišćen je za značajno naučno dostignuće.

Izvor: Interesting Engineering

Najmoćniji superkompjuter na svetu rešio decenijsku dilemu
OLCF at ORNL (CC BY 2.0)

Podeli:

Naučnici iz Oak Ridge nacionalne laboratorije (ORNL) uspeli su da iskoriste najmoćniji superkompjuter na svetu, Frontier, kako bi došli korak bliže rešenju velikog problema u nuklearnoj fizici.

Njihovo istraživanje fokusirano je na dešifrovanje magnetskih svojstava Ca-48 atomskog jezgra, a jedan od fizičara rekao je da "Ca-48 jezgro brzo propada jer ima jake magnetne interakcije, i jednu od najvećih tranzicionih snaga".

Ca-48, specijalni tip atoma koji je korišćen pri istraživanjima, ima veoma stabilnu strukturu, i koristan je za proučavanje sila koji drže atome na okupu ili ih razdvajaju. Ima 20 protona i 28 neutrona, što naučnici zovu "dupla magija", navedeno je u saopštenju ORNL.

Ponašanja ovog atoma su pod znakom pitanja još od 1948. godine, a kako bi došli bar korak bliže odgovoru na pitanje kako Ca-48 funkcioniše, ORNL tim je koristio Frontier superkompjuter za vršenje više od trilion kalkulacija u sekundi.

"Neverovatna moć sistema omogućila je timu da izvede potrebne simulacije sa zapanjujućom efikasnošću i preciznošću", saopšteno je iz laboratorije. 

Rezultat je sledeći: magnetna tranzicija Ca-48 poklopila se sa rezultatima iz eksperimenata sa gama-zracima, čime je velikim delom rešen jedan od bitnijih problema u nuklearnoj fizici.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: