Aktuelno 5

04.09.2024.

20:00

Novo otkriće bi moglo da omogući duže trajanje baterije

Naučnici su pronašli jednostavan trik koji bi mogao dramatično da promeni rad baterija koje napajaju niz uređaja, od pametnih telefona do prenosivih računara.

Izvor: Tportal

Novo otkriće bi moglo da omogući duže trajanje baterije
DestinaDesign / Shutterstock.com

Podeli:

Litijum-jonska baterija obično se puni ubrzo nakon što je proizvedena. To prvo punjenje je ključno: ono odlučuje koliko će dugo raditi i kada će se istrošiti. Ali ako se to prvo punjenje izvrši s neuobičajeno visokim strujama, to dramatično menja rad baterije.

Kada se to dogodilo, životni vek poboljšan joj je za 50 procenata, a početno punjenje trajalo je samo 20 minuta, u poređenju s 10 sati, koliko obično traje.

Istraživači su takođe uspeli da pronađu promene u elektrodama baterije koje omogućavaju to ogromno povećanje životnog veka i performansi. Kad se puni, litijumski joni teku prema negativnoj elektrodi baterije, a kada se koristi, oni se vraćaju prema pozitivnoj elektrodi.

Taj proces je ključan i za korišćenje i za punjenje litijum-jonskih baterija. Nova baterija ima pozitivnu elektrodu u potpunosti napunjenu litijumom. Ali, s vremenom se deo tog litijuma deaktivira, što je razlog za postepeno slabljenje performansi, što znači da ju je potrebno često menjati.

Međutim istraživači su otkrili da namerno gubljenje zaliha litijuma na početku pomaže da ga se više zadrži u budućnosti. Taj litijum čini poseban sloj koji se formira na negativnoj elektrodi i zatim je štiti od degradacije tokom vremena.

Istraživači su to uporedili s neznatnim pražnjenjem kante pre nošenja. Iako to znači gubitak vode u početku, manje je verovatno da će se preostala voda kasnije preliti iz kante, piše Independent.

Istraživanje je opisano u novom radu, objavljenom u časopisu Joule.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

14 h

Podeli: