Aktuelno 13

04.09.2024.

12:36

Ukrajinci imaju novi odgovor na ruske dronove FOTO

Ukrajina je predstavila inovativni sistem elektronskog nadzora baziran na balonu Aero Azimuth kompanije Kvertus, koji identifikuje operatere neprijateljskih dronova kako bi omogućio ciljane napade.

Izvor: Zimo

Ukrajinci imaju novi odgovor na ruske dronove FOTO
Shutterstock/Mike Mareen

Podeli:

Aero Azimuth predstavljen je tokom nedavnog sajma tehnologije koja se koristi protiv dronova, i predstavlja prvi put da je postojeći sistem Azimuth prilagođen za korišćenje na balonu, piše portal The War Zone. 

Balon, koji je osigurala druga ukrajinska kompanija, Aerobavovna, uključuje opremu poput prikolice sa opremom za lansiranje i izvlačenje balona, sistem boca za naduvavanje i alate za održavanje.

Azimuth koristi pasivnu signalnu inteligenciju (SIGINT) za otkrivanje i lociranje radiofrekvencijskih signala koje emituju ruski operateri bespilotnih letelica. Ti signali uključuju komunikacione kanale, telemetriju i razmenu podataka, a nakon otkrivanja, ova informacija se prenosi ukrajinskim snagama, koje zatim mogu da ih ciljaju.

Prethodno je Kvertus izjavio da je Azimuth razvijen kao odgovor na hitan zahtev ukrajinskih trupa za sistemom koji bi mogao da pruži rana upozorenja o aktivnostima ruskih dronova otkrivanjem operatera sa ​​udaljenosti od oko 15 kilometara.

Aero Azimuth koristi balon punjen helijumom, koji može da ostane u vazduhu do sedam dana i da nosi teret od 25 kilograma. Balon može da izdrži udare vetra do 15 metara u sekundi, a zbog opreme za pasivnu detekciju, male radarske signature i minimalnog kretanja, izazovna je meta za PVO sisteme.

Međutim, Aero Azimuth bi mogao biti na meti upravo onih dronova kojima želi da se suprotstavi. Ruske bespilotne letelice mogle bi da dođu do aerostata čak i ako se nalazi više od 20 kilometara od prve linije fronta.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Podeli: