Aktuelno 24

03.09.2024.

21:42

"Svet ne mora da trpi desničare poput Maska samo jer su bogati"

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva komentarisao je "slučaj Twitter" u toj zemji.

Izvor: Tanjug

"Svet ne mora da trpi desničare poput Maska samo jer su bogati"
EPA-EFE/Andre Borges

Podeli:

On je rekao da se nada da bi kriza u vezi sa zabranom društvene mreže X (Twitter) u Brazilu "mogla da nauči svet da nije dužan da trpi krajnje desničare poput Ilona Maska samo zato što su bogati".

Lulini komentari došli su nakon što je brazilski Vrhovni sud u ponedeljak jednoglasno izglasao potvrdu zabrane platforme X, koja je sada uglavnom nedostupna u najvećoj južnoameričkoj zemlji, preneo je Gardijan.

Suspenzija je prvi put naložena u petak kao rezultat odbijanja Maskove kompanije da se povinuje sudskim nalozima koji zahtevaju uklanjanje profila optuženih za širenje dezinformacija, kao i da ta društvena mreža imenuje lokalnog pravnog zastupnika.

U Brazilu se vodi debata o pravima sprečavanja više od 20 miliona korisnika platforme X da pristupe servisu, a očekuje se da će hiljade pristalica bivšeg predsednika Žaira Bolsonara izaći na ulice u subotu na miting povodom Dana nezavisnosti, za koji se veruje da je podstaknut revoltom zbog stava Vrhovnog suda, navodi Gardijan.

Mask je na subotnje demonstracije u Sao Paulu pozvao pratioce svoje platforme X, uz konstataciju da će Brazilci izaći na "marš za slobodu, kako bi protestovali zbog odluka sudstva i branili slobodu govora".

Brazilski Vrhovni sud juče je jednoglasno potvrdio odluku jednog od svojih sudija  Alešandra de Moraeša da širom zemlje blokira X.

Veće koje je glasalo sastojalo se od pet od 11 sudija u punom sastavu, uključujući i De Moraeša, koji je prošlog petka naredio blokiranje Maskove platforme, jer X nije imenovao svog pravnog zastupnika u Brazilu u skladu sa zakonom, preneo je AP.

X će ostati blokiran u Brazilu sve dok ne ispuni naredbe i ne plati neizmirene kazne koje su prošle nedelje premašile tri miliona dolara, odlučio je pomenuti sudija. 

De Moraeš je takođe odredio dnevnu kaznu od 50.000 reala (8.900 dolara) za ljude ili kompanije koje koriste virtuelne privatne mreže ili VPN kako bi pristupili društvenoj mreži X.
 

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: