Aktuelno 2

04.09.2024.

9:40

Kažnjeni sa 30 miliona evra: "Nelegalno držali bazu sa milijardama ljudskih lica"

Kompanija za tehnologiju prepoznavanja lica, Clearview AI, suočava se sa kaznom od 30,5 miliona evra.

Izvor: Engadget

Kažnjeni sa 30 miliona evra: "Nelegalno držali bazu sa milijardama ljudskih lica"
Shutterstock/metamorworks

Podeli:

Ovu kaznu izrekao im je holandski sud, a kao razlog navedeno je da su prekršili GDPR, odnosno da su napravili "nelegalnu bazu podataka koja sadrži milijarde ljudskih lica", uključujući holandske građane.

Kako se navodi, kompanija je takođe propustila da na propisan način obavesti ljude čiji podaci su se koristili, a da stvar bude još gora, Clearview je prošle godine tvrdio da ima 30 milijardi slika u bazi.

"Prepoznavanje lica je veoma intruzivna tehnologija, koju ne možete jednostavno da koristite bilo gde na svetu. Ako je na internetu vaša slika, a svi tu potpadamo, možete da završite u bazi podataka firme Cleaview AI", rekao je sudija Alid Volfsen.

On je dodao i da je korišćenje tehnologije ove kompanije takođe ilegalno, kao i da firme koje to rade mogu dobiti "ogromne kazne".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Podeli: