Aktuelno 1

30.08.2024.

10:52

Sateran u ćošak: Sudija ne popušta, Mask: "Objavićemo sve"

Brazilski sudija Alešandro de Moraeš blokirao je bankovne račune Starlinka u toj zemlji, usled produbljivanja spora sa platformom X (Twitter).

Izvor: B92

Sateran u ćošak: Sudija ne popušta, Mask: "Objavićemo sve"
Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Podeli:

Ovaj potez dolazi pošto je isti sudija Vrhovnog suda zapretio da će zabraniti Twitter u zemlji, i predstavlja direktan odgovor na aktuelnu pravnu bitku sa ovom kompanijom, preneo je Rojters.

Brazilske vlasti tražile su da Twitter blokira pojedine naloge što su iz ove kompaniej odbili, a privremeno su zatvorili svoje poslovanje u toj zemlji ranije ovog meseca kao rezultat sudskih naloga koje su okarakterisali kao "naredbe o cenzuri".

Sada, Moraeš očigledno pokušava da i drugu Maskovu kompaniju, Starlink, kako bi naterao X da se pridržava sudskog naloga. 

"Ova naredba počiva na neosnovanoj odluci da Starlink treba da bude odgovoran za kazne nametnute — neustavno — protiv platforme X. Izdata je u tajnosti i bez toga da Starlinku omogući bilo kakav zakonski proces garantovan Ustavom Brazila. Nameravamo da se pozabavimo ovim pitanjem", saopšteno je iz platforme.

Moraeš je zapretio da će u potpunosti zabraniti X ako ne imenuje pravnog zastupnika u zemlji, a nakon što to nisu uradili, iz ove kompanije su rekli kako očekuju da sudija "uskoro naredi gašenje".

"Apsolutno ne insistiramo na tome da druge zemlje imaju iste zakone o slobodi govora kao SAD. Ovde se radi o tome da sudija zahteva da prekršimo zakone Brazila. Mi to jednostavno nećemo uraditi", poručio je X, dodavši da će u narednim danima "objaviti Moraešove nezakonite zahteve i sve povezane sudske podneske".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: