Aktuelno 7

30.08.2024.

21:15

Sve je bliže: Internet koji je nemoguće hakovati

Naučnici iz nemačke kreirali su eksperiment koji predstavlja jedan od ključnih koraka u budućem razvoju kvantnog interneta.

Izvor: B92

Sve je bliže: Internet koji je nemoguće hakovati
Gorodenkoff / Shutterstock.com

Podeli:

Iako ideja kvantnog interneta ima ogroman potencijal, povezivanje sa uobičajenim starim internetom ima svoje izazove.

Sada nova studija nagoveštava kako bi postojeće i buduće mreže mogle da se kombinuju.

Eksperiment koji su sproveli istraživači sa Univerziteta Lajbnic u Hanoveru u Nemačkoj pokazuje kako kvantne informacije i klasični konvencionalni podaci mogu da se emituju kroz isto optičko vlakno.

Potencijalno, to bi omogu

ćilo internet koji je skoro otporan na hakovanje – i mogućnost korišćenja postojeće infrastrukture za povezivanje više kvantnih računara u mreže koje bi jednog dana mogle da obezbede jedinstveno sredstvo procesorske snage koje bi moglo da reši inače nepremostive računarske zadatke.

"Da bi kvantni internet postao stvarnost, moramo da prenosimo zapletene fotone preko optičkih mreža", kaže fizičar Majkl Kues sa Univerziteta Lajbnic u Hanoveru. "Takođe želimo da nastavimo da koristimo optička vlakna za konvencionalni prenos podataka".

"Naše istraživanje je važan korak za kombinovanje konvencionalnog interneta sa kvantnim internetom", ističe Kues.

Tim je koristio specijalno dizajniran uređaj za primenu onoga što je poznato kao "serodin" tehnika, koja pomera fazu signala u optičkom vlaknu da bi kvantne podatke i klasične podatke stavio na isti kanal frekvencije.

Međutim, to se radi na način na koji tokovi podataka ne ometaju jedni druge, čuvajući zapleteno stanje kvantnog toka. Na drugom kraju mreže, tokovi se mogu ponovo razdvojiti, tako da se oba tipa podataka mogu slati i primati – hibridni pristup komunikaciji.

Ovo je prvi put da su naučnici uspeli da pošalju isprepletenu svetlost sa neupletenim podacima koristeći isti frekvencijski kanal u optičkom vlaknu. Kako ova optička vlakna već čine kičmu našeg interneta, to znači da bi kvantne tehnologije mogle biti brže usvojene.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: