Aktuelno 1

04.09.2024.

14:15

Nvidia osvaja tržište: Zarada iznenadila i prognozere

Američka tehnološka kompanija Nvidia, nakon zatvaranja berzi u SAD, objavila da je njen prihod u drugom fiskalnom kvartalu, koji je završen 28. jula, porastao za 122 odsto međugodišnje.

Izvor: Tanjug

Nvidia osvaja tržište: Zarada iznenadila i prognozere
Konstantin Savusia / Shutterstock.com

Podeli:

Prihod je porastao na više od 30 milijardi dolara, pre svega zahvaljujući odličnom poslovanju u centrima podataka.

Profit kompanije Nvidia u istom periodu porastao je za 168 odsto međugodišnje na 16,6 milijardi dolara, a prilagođena zarada po akciji iznosi 67 centi, prenosi CNBC. 

Kalifornijska firma je lider u razvoju naprednih čipova koji pokreću aplikacije za veštačku inteligenciju i malo ko je sumnjao da će ona zabeležiti dobre rezultate, ali glavno pitanje je bilo da li će i za koliko nadmašiti tržišna očekivanja i kakvi će biti izgledi kompanije za naredni period.

Analitičari agencije LSEG su očekivali kvartalni prihod od 28,7 milijardi dolara i prilagođenu zaradu po akciji od 64 centa.

Nvidia je, takođe, saopštila da u tekućem trećem fiskalnom kvartalu očekuje prihod od 32,5 milijardi dolara, iznad očekivanja analičara agencije Strit akaunt, koji prognoziraju 31,7 milijardi dolara.

Vrednost akcija kompanije Nvidia ove godine je porasla za 150 odsto i nastavile prošlogodišnji rast od 240 odsto, a tržišna kapitalizacija firme je nedavno premašila tri biliona dolara.

Izvršni direktor Jensen Huang je nagovestio da su očekivanja od nadolazećih Blekvel čipova firme Nvidia ogromna i ponovio svoj raniji stav da će generativna veštačka inteligencija doneti revoluciju u svaku industriju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

13 h

Podeli: