Aktuelno 0

29.08.2024.

17:30

Neke policijske izveštaje piše veštačka inteligencija?

Iako se ova tehnologija do sada pokazala veoma uspešnom i pouzdanom, njeno korišćenje ne prolazi bez kritika.

Izvor: Zimo

Neke policijske izveštaje piše veštačka inteligencija?
4kclips / Shutterstock.com

Podeli:

Gotovo da i nema industrije, organizacije ili servisa u kojem se danas ne koristi veštačka inteligencija. Prednosti ove tehnologije otkrila je i američka policija kojoj generativna veštačka inteligencija pomaže u pisanju izveštaja nakon izlaska na teren i intervencija.

Policija je ovu tehnologiju počela da koristi nakon što su prošle godine počeli da koriste novi alat Draft One koji je razvila kompanija Axon, dobavljač policijske opreme. Draft One koristi Microsoftovu Azure OpenAI platformu za prepisivanje audio snimaka s kamera koje policajci nose tokom intervencija i zatim generiše nacrte teksta ili čitav izveštaj, a kako bi AI bila objektivna i što tačnija, ti izveštaji su bazirani isključivo na osnovu sadržaja s tih kamera, kako bi izbegli nekakva nagađanja ili ulepšavanja situacije.

Nakon što AI napiše izveštaj, njega službenici moraju da pročitaju i potvrde, ako je potrebno, i dodatno urede. U svakom takvom izveštaju potrebno je naglasiti da je u njegovom pisanju korišćena ova tehnologija. Takođe, kako bi se izbegle tzv. halucinacije, odnosno izmišljanje kojem je ponekad AI sklona, iz Axona kažu da su prilagodili algoritam na kojem je prioritet stavljen na činjenice.

Kao i u slučaju brojnih drugih sličnih alata, Draft One napravljen je kako bi policajcima značajno povećao efikasnost, odnosno smanjio rad s papirologijom tako da mogu da imaju više vremena za policijski posao i rad na terenu. U proseku, uz pomoć AI alata za pisanje izveštaja može se uštedeti od pola sata pa do čak 45 minuta. Pored toga, kako tvrde službenici koji rade s ovim alatom, Draft One ne izmišlja, već piše tačne i odlično strukturirane rečenice i ponekada čak prepoznaje određene detalje koje niti sami policajci ne bi primetili na snimcima s kamera koje nose na uniformama.

Draft One ne koristi se podjednako u svim saveznim državama i policijskim stanicama. U nekim stanicama koristi se samo za pisanje izveštaja o manjim prekršajima koji ne uključuju nasilje i hapšenja, dok se u drugim policijskim stanicama AI koristi čak i u velikim slučajevima. U budućnosti možemo očekivati da će se korišćenje veštačke inteligencije u pisanju izvještaja proširiti na brojne druge stanice širom SAD-a, a biće zanimljivo videti da li će se AI koristiti i u nekim drugim slučajevima.

Iako se ova tehnologija do sada pokazala veoma uspešnom i pouzdanom, njeno korišćenje ne prolazi bez kritika. Problem su ranije pomenute halucinacije, odnosno potencijalno izmišljanje informacija i mogućnost veštačke inteligencije da mijenja kritične dokumente važne za procese i suđenja. Takođe, kritičari korišćenja ove tehnologije u policiji smatraju da bi policajci mogli previše da se oslone na AI i mogli bi biti površni prema svojim zadacima pisanja i proveravanja izveštaja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: