Aktuelno 2

28.08.2024.

11:00

Brži, spretniji i pametniji... VIDEO

Kineska kompanija unapredila je svoj ionako napredan proizvod – njihov humanoidni robot sada je još agilniji, brži, spretniji i pametniji, a navodno će uskoro početi i da ga masovno proizvode.

Izvor: Bug

Brži, spretniji i pametniji... VIDEO
Profimedia/Ferrari/Unitree

Podeli:

Napredni humanoidni robot kineskog proizvođača Unitree Robotics postao je još napredniji. U verziji H1 to je bio je najbrži takav robot na svetu, sposoban da trči brzinom od 11,9 km/h po ravnoj podlozi, ali i da trči, skače, penje se stepenicama kao i da manipuliše svakodnevnim predmetima. 

Njegova nova unapređena verzija nosi naziv G1 i spremna je za serijsku proizvodnju, objavili su iz te kompanije.

Brži, pametniji, jači

Motori koji pokreću model G1 snažniji su, čitav model je unapređen u skladu s inženjerskim zahtevima vezanim za masovnu proizvodnju. Njegov sistem veštačke inteligencije sada još bolje uči da obavlja zadatke, snima okolinu i "shvata" kontekst. Zbog toga je novi robot još sličniji ljudima, u stanju je da oponaša ljudske pokrete i funkcije ruku, sve s ciljem preciznog baratanja alatima i predmetima u domaćinstvu ili proizvodnom pogonu.

Čitav robot je težak samo oko 35 kilograma, visok je 130 cm, a njegovi zglobovi mu daju čak 43 stepena slobode, dok su pri tome fleksibilniji od onih ljudskih. Okolinu snima 3D lidarom i kamerama, za komunikaciju se služi mikrofonima i zvučnicima, pa bi trebaolo da bude prilagodljiv za najrazličitije zadatke. Jedina pomalo razočaravajuća karakteristika, vidljiva u zvaničnim tehničkim specifikacijama, jeste trajanje baterije. Potpuno napunjena, baterija kapaciteta 9.000 mAh daje Unitreeu G1 autonomiju od samo dva sata.

Proizvođač je uporedo s objavom specifikacija i video snimka rada novog robota otvorio i knjigu porudžbina. Početna cena jednog ovakvog svestranog humanoidnog pomoćnika iznosi 16.000 američkih dolara.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: