Aktuelno 12

25.08.2024.

15:45

Na***ali smo: "Niko nije spreman za ovo"

Google je nedavno predstavio novu generaciju telefona iz Pixel serije, a pre nego što se pojave u prodaji, novinari su dobili priliku da testiraju telefone.

Izvor: Zimo

Na***ali smo: "Niko nije spreman za ovo"
zef art / Shutterstock.com

Podeli:

Google je nedavno predstavio novu generaciju svojih pametnih telefona iz serije Pixel. Iako se ovi uređaji mogu pohvaliti velikim ekranima, odličnim hardverom i kamerama, u većini recenzija koje su se ovae nedelje pojavile na internetu, naglasak se stavlja na jednu stvar – veštačku inteligenciju.

S jedne strane, Google je uradio odličan posao, ali kako su to opisali na portalu The Verge, nakon što su testirali telefon i veštačku inteligenciju novih Pixela, stiče se samo jedan dutisak – niko nije spreman za ovo.

Među brojnim zanimljivim opcijama, ova generacija Pixela dolazi s alatom Reimagine, koji je deo šire grupe alata Google-ovih fotografija Magic Editor. Pomoću Reimagine-a dovoljno je samo napisati kakvu fotografiju želite, odnosno kakve promene želite na postojećim fotografijama i nakon samo nekoliko sekundi pojaviće se rezultat. Ako vam takva opcija zvuči poznato, u pravu ste jer već postoje slični alati, ali ovog puta je razlika što je taj alat dostupan direktno unutar same aplikacije za fotografisanje i korisnici mogu da ga koriste brzo i jednostavno.

Kada su iz Google-a razvijali svoje AI alate imali su na umu korisne i zabavne promene na fotografijama – npr. brisanje ili dodavanje osoba i predmeta na fotografijama, promena iz kišnog u sunčani dan i slično. Ali kako možemo da vidimo na primerima koje su objavili prvi recenzenti, ti alati imaju i svoju tamnu stranu. Naime, putem Reimagine-a mogu su jednostavno kreirati veoma uverljive slike koje bi mogle biti uznemirujuće za javnost, odnosno koje bi na društvenim mrežama mogle da stvore paniku.

Saobraćajne nesreće s krvavim telima pokrivenim čaršavima, bombe na stanici podzemne železnice, drogirana žena koja leži na podu itd, samo su neke od fotografija koje su novinari bez problema uspeli da naprave, tj. izmene postojeće slike pomoću tog alata. Poslednjih godina ionako živimo u vremenima lažnih vesti i manipulacije fotografijama i video snimcima, koje su dodatno potpomognute veštačkom inteligencijom, a kada gledamo kako savršeno izgledaju slike generisane pomoću Google AI-ja sve je jasnije da u budućnosti više zaista nećemo znati šta je istina, a šta laž.

Tehnologija će samo još više napredovati, a alate kakve danas imamo na novim Pixelima, uskoro će imati i brojni drugi modeli telefona (neki već i imaju AI alate na svojim uređajima) – kako će njihov kvalitet biti sve veći, tako će i granica između onoga što je stvarno i veštačko postajati sve tanja. Takođe, kao još jednu posledicu AI generisanih fotografija, odnosno ovakvih lažnih fotografija koje je nemoguće razlikovati od stvarnih, na The Vergeu pominju i to da bi u budućnosti za mnoge stvarne fotografije objavljene na internetu mogli odmah pomisliti da su lažne, pogotovo za neke neuobičajene.

Koliko su takve fotografije uverljive pogledajte na stranicama The Verge-a, čiji su se novinari poigrali s AI generisanim fotografijama.

Kao zaključak podužeg teksta, na ovoj stranici su zaključili kako smo neko kratko vreme živeli u periodu gdje je fotografija bila "prečica do stvarnosti", veoma koristan alat za navigaciju svetom oko nas, a sada idemo prema budućnosti u kojoj nam je stvarnost manje poznata, pa su za kraj teksta dodali: Na*ebali smo.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: