Aktuelno 2

22.08.2024.

20:00

Evo kada hakeri najčešće napadaju

Većina ransomware napada sada se dešava između 1 i 5 sati ujutru, verovatno kako bi se timovi za sajberbezbednost uhvatili nespremni.

Izvor: Informacija.rs

Evo kada hakeri najčešće napadaju
FOTOGRIN / Shutterstock.com

Podeli:

Ovo je podatak iz izveštaja kompanije Malwarebytes za 2024. godinu o ransomwareu, a zasnovan je na obaveštajnim podacima o pretnjama koje je prikupila kompanija i njena jedinica za otkrivanje i reagovanje ThreatDown tokom angažovanja u reagovanju na incidente, kao i na sajtovima na kojima cure podaci ukradeni prilikom napada ransomwarea.

Većina incidenata kojima su se bavili stručnjaci za uklanjanje malvera ThreatDowna tokom prošle godine dogodila se u ranim jutarnjim satima.

Razlog za pokretanje napada noću i vikendom je jednostavan – pokušaj da se napad izvede u trenutku kad je manji broj onih koji se u organizacijama bave otkrivanjem i odgovorom na incidente.

Malwarebytes tvrdi da je sada potrebno manje vremena nego ikada ranije da se završi ceo lanac napada ransomwarea, od početnog pristupa do šifrovanja. Dok su nekada bile potrebne nedelje da se prođe kroz sve ove korake, sada su to sati, tvrdi se u izveštaju.

Na prvom i drugom mestu po broju žrtava ransomwarea u protekloj godini su SAD (63%) i Velika Britanija (67%), koje su zabeležile dvocifren godišnji porast obima napada.

Udeo napada koje su izvele bande koje nisu među prvih 15 takođe je porastao s 25% na 31%, što pokazuje da ransomware postaje sve dostupniji sve većem broju sajberkriminalaca, navodi se u izveštaju.

Usluge i proizvodnja su dva sektora koja su najčešće bila na meti ransomwarea u protekloj godini, pri čemu je ovaj drugi zabeležio ogroman porast broja napada od 71% u odnosu na prethodnu godinu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: