Aktuelno 1

23.08.2024.

20:19

Microsoft najavio: U oktobru stiže dugo najavljivana funkcija

Microsoftova funkcija Windows Recall, koja čuva snimke vaše aktivnosti na računaru, ima novi datum objavljivanja za Windows insajdere.

Izvor: Engadget

Microsoft najavio: U oktobru stiže dugo najavljivana funkcija
Shutterstock/Thannaree Deepul

Podeli:

Microsoft je predstavio ovu funkciju uz veliku pompu u maju, da bi je odložio na neodređeno vreme nakon povratne reakcije istraživača bezbednosti posle par nedelja.

Nakon što je odvojila vreme za "kalibraciju", kompanija je u sredu saopštila da će pokrenuti Recall beta testerima koji koriste Copilot+ računare u oktobru.

Windows Recall skladišti snimke svega što radite na računaru. Dizajniran kao "fotografska memorija" za aktivnosti vašeg računara, omogućava vam da ponovo posetite stvari kao što su proizvodi, mejlovi, dokumenti ili ćaskanja prikazani na ekranu. 

Ovo zvuči kao noćna mora za privatnost, a tako su mislili i istraživači bezbednosti. Uprkos garancijama od strane Microsofta, stručnjaci za sajberbezbednost i privatnost uvideli su niz grešaka.

Osnovni problem je bio u tome što kriminalci, ako pristupe računaru, ne bi samo dobili podatke iz njega, već i podatke o onome što ste radili.

Microsoft

Recall nije sakrivao osetljive informacije poput lozinki ili bankarskih podataka. Naravno, teoretski ste bili bezbedni sve dok niko ne može da pristupi vašem računaru, ali to je nedovoljno da slepo verujete u bezbednost ove funkcije.

Kao odgovor na kritiku javnosti, Microsoft je dodao neke bezbednosne funkcije koje su zapravo samo plod zdravog razuma. 

Ove bezbednosne promene donose opciju da sami uključite Recall, umesto da je automatski uključen. Pored toga, Microsoft je rekao da će ova funkcija zahtevati Windows Hello, -skeniranje lica ili otiska prsta da bi radila. 

Microsoft kaže da će objaviti na zvaničnom blogu kada ova funkcija bude dostupna u oktobru kroz Windows 11 Insider program, kao i da će oni koji budu hteli da je probaju morati da imaju CoPilot+PC sa kompatibilnim čipom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: