Aktuelno 1

22.08.2024.

7:55

Revolucija dronovima, ali zamalo: "Zapeo" projekat jednog od najbogatijih na svetu

Dok Amazon traži dozvolu za nova testiranja, stanovnici se žale da im tehnologija ove kompanije narušava privatni prostor.

Izvor: Zimo

Revolucija dronovima, ali zamalo: "Zapeo" projekat jednog od najbogatijih na svetu
Mike Mareen / Shutterstock.com

Podeli:

Vizija Džefa Bezosa bila je da jednom Amazonovi proizvodi kupcima stižu veoma brzo nakon narudžbe i to s – neba. Zato je pre više od deset godina najavio uslugu Prime Air, odnosno dostavu putem dronova.

Prošlo je više od decenije, a Bezosova dostava bespilotnim letelicama nije se previše pomakla s mrtve tačke i pitanje je kada možemo očekivati da njihovi dronovi i usluga izađu iz eksperimentalne faze i postanu uobičajen način dostave. Sigurno je samo da to neće biti tako skoro.

Kompanija na određenim tržištima već testira svoje dronove, ali kako možemo videti na primeru grada Koledž Stejšna, koji se nalazi stotinjak kilometara udaljen od Hjustona, ta testiranja ne prolaze bez problema. Naime, stanovnici ovog grada nisu previše zadovoljni činjenicom što Amazon upravo iznad njihovih glava testira svoju tehnologiju. Situacija je toliko loša da je gradonačelnik Koledž Stejšna Džon Nikols nedavno poslao pismenu žalbu Saveznoj upravi za civilno vazduhoplovstvo u kojem je naglasio nezadovoljstvo stanovnika bespilotnim letelicama.

Najveći problem s kojim su svakodnevno suočeni jesta buka jer zvuče poput ogromne košnice pčela. Ona je najviše izražena prilikom poletanja i sletanja dronova, a ponekad su dronovi glasni i tokom samog leta. Buka je toliko velika, prema Džonu Kejsu, stanovniku Koledž Stejšna koji je razgovarao s medijima, da može da probudi medicinske sestre, policajce i vatrogasce koji žele da se naspavaju nakon naporne noćne smene.

Ekipu iz Amazona, izgleda, pritužbe stanovnika ne dotiču pa su nedavno zatražili dozvolu za povećanje broja letova, tj. dostava, kao i proširenje područja na kojem mogu da obavljaju dostavu, a žele da dostavljaju dronove tokom dužeg perioda svakog dana. Upravo je to razlog zbog kojeg je Nikols kontaktirao upravu za vazduhoplovstvo jer stanovnici njegovog grada ne žele da se Amazonu dopusti više letova.

Kako je objasnio Ralf Tomas Mur, koji živi blizu mesta lansiranja dronova, radi se o velikom narušavanju ličnog prostora koji ima značajan uticaj za sve u komšiluku. Zanimljivo je da ovo nije jedino mesto u SAD-u gde je Amazon testirao svoje dronove, ali iz nepoznatog razloga, prestali su s testiranjima u Lokfordu, gradu južno od Sakramenta, a zatražili su dozvolu i za testiranje svoje tehnologije i u jednom gradu u blizini Finiksa.

Amazon ne želi da se ograniči samo na SAD, pa su najavili i početak testiranja svojih dostavnih bespilotnih letelica i u Velikoj Britaniji.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: