Aktuelno 7

21.08.2024.

18:40

"J***no mrzim generativnu AI": Hrabar stav šefa velike kompanije, mnogi ga podržali VIDEO

Upotreba generativne veštačke inteligencije za stvaranje umetnosti izazvala je gnev onih čiji rad se koristi za obuku sistema bez njihovog znanja.

Izvor: Tech Spot

"J***no mrzim generativnu AI": Hrabar stav šefa velike kompanije, mnogi ga podržali VIDEO
Phonlamai Photo / Shutterstock.com

Podeli:

Čini se da sve više tehnoloških kompanija ulaže resurse u generativnu veštačku inteligenciju, uprkos tome što i dalje ima mnogo nerešenih pitanja poput autorskih prava, etike, treniranja AI itd.

Jedna od ovakvih firmi, Procreate, nije ljubitelj ovakvog "AI stvaranja". U objavi na zvaničnoj internet-stranici, naslovljenoj "AI nije naša budućnost", ova kompanija navodi da se "kreativnost stvara, a ne generiše".

"Generativna AI uklanja ono što je ljudsko iz stvari. Izgrađena na temeljima krađe, ova tehnologija nas vodi ka besplodnoj budućnosti. Smatramo da je mašinsko učenje veoma korisna tehnologija, ali put kojim ide generativna AI je pogrešan za nas", navodi se u objavi.

Izvršni direktor kompanije Procreate, Džejms Kuda, nije se suzdržavao u video-snimku objavljenom na Twitter nalogu brenda.

"Stvarno j***no mrzim generativnu veštačku inteligenciju. Ne sviđa mi se ono što vidim u industriji, i ne sviđa mi se šta se radi umetnicima. Nećemo uvoditi generativnu AI u naše proizvode", rekao je Kuda. 

Dosta umetnika pozdravilo je ovakav stav Kude, posebno nakon što se pojavila opasnost od toga da druga velika kompanija, Adobe, koristi njihove radove za AI treniranje bez njihove saglasnosti. Adobe je negirao ove navode.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: