Aktuelno 0

20.08.2024.

8:15

OpenAI optužio Iran, blokirani nalozi korisnika

Blokirani korisnički nalozi navodno su bili povezani s tajnom operacijom poznatom kao Storm-2035.

Izvor: Tportal

OpenAI optužio Iran, blokirani nalozi korisnika
Ascannio / Shutterstock.com

Podeli:

OpenAI je zabranio grupu korisničkih naloga za ChatGPT, nakon što je pronašao dokaze da su ti nalozi bili povezani s iranskom grupom koja pokušava da izazovei podele među američkim biračima. Otkrili su članke i komentare na društvenim mrežama kreirane uz pomoć ChatGPT-a.

Sadržaj nije privukao veliku pažnju, ali se fokusirao na brojna pitanja koja izazivaju podele, uključujući predsedničke izbore u SAD-u, izraelski rat u Gazi i prisustvo Izraela na Olimpijskim igrama.

Materijali generisani veštačkom inteligencijom bili su posluženi svim većim delovima američkog političkog spektra. Istraga je otkrila da su dugački članci koje je generisala veštačka inteligencija objavljivani na veb stranicama koje su se predstavljale kao novinske kuće.

Zabranjeni korisnički nalozi na engleskom i španskom jeziku su od ChatGPT-a tražili ponovno pisanje komentara koje su već objavili drugi korisnici društvenih medija. Politički sadržaj prošarali su komentarima o modi i lepoti, verovatno kako bi izgledali autentičnije ili u pokušaju privlačenja pratilaca, naveli su iz OpenAI-ja.

Pre nedelju dana Microsoftov Threat Analysis Center objavio je izveštaj koji je pokazao da su grupe povezane s iranskom vladom koristile niz onlajn taktika u pokušaju mešanja u predsedničke izbore u SAD-u. Dan nakon što je Microsoft objavio izveštaj, iz predsedničke kampanje Donalda Trumpa objavili su da su hakovani i optužili su iranske aktere za krađu osetljivih internih dokumenata. Nisu pružili konkretne dokaze za to.

Google Threat Analysis Group otkrila je i prekinula operaciju krađe identiteta iranskih hakera koja je ciljala i na Traampovu i kampanju Džoa Bajdenaa i Kamale Haris. OpenAI je rekao da su nalozi povezani s tajnom operacijom poznatom kao Storm-2035, piše NPR.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: