Aktuelno 4

16.08.2024.

22:14

Manje od 10 minuta ovog sadržaja ostavlja ozbiljne posledice, kažu stručnjaci

Novo istraživanje je pokazalo da gledanje TikTok snimaka o ekstremnom mršavljenju može da naškodi mentalnom zdravlju.

Izvor: Kliks

Manje od 10 minuta ovog sadržaja ostavlja ozbiljne posledice, kažu stručnjaci
Mamun sheikh K / Shutterstock.com

Podeli:

Provođenje mnogo vremena na ovoj društvenoj mreži, a naročito gledanje sadržaja koji promovišu anoreksiju, narušava samopouzdanje mladih žena i povećava rizik od poremećaja u ishrani, utvrdilo je istraživanje sa Univerziteta "Charles Sturt" u Australiji.

"Naše istraživanje pokazalo je da je manje od 10 minuta izloženosti TikTok sadržaju koji promoviše anoreksiju imalo neposredne negativne posledice na kreiranje slike o idealnom telu", naveli su autori istraživanja.

Oni su dodali i da da negativni psihološki uticaj može nastati čak i kada korisnice ne pretražuju nužno ovu vrstu sadržaja, i kratko koriste ovu društvenu mrežu.

Kako bi se borili protiv ovog problema, autori istraživanja preporučuju strože kontrole i propise vezane za promovisanje anoreksije, poremećaja u ishrani i TikTok sadržaja koji promoviše "idealno" telo.

"Trenutno se poduzimaju koraci za brisanje opasnog sadržaja, uključujući blokiranje tagova kao što je #anorexia. Međutim, postoje različiti načini na koje korisnici zaobilaze ove kontrole i potrebna je dalja regulacija", naglasili su autori studije.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: