Aktuelno 6

16.08.2024.

9:17

Velika promena u Premijer ligi FOTO

Engleska Premijer liga uvodi sistem za detekciju ofsajda nazvan "Dragon", koji će koristiti Apple tehnologiju razvijenu za iPhone.

Izvor: Bug

Velika promena u Premijer ligi FOTO
Tanjug/AP Photo/David Cliff

Podeli:

Iza ovog sistema stoje Genius Sports i njihova podružnica Second Spectrum, kompanije poznate po optičkom praćenju i radu baziranom na podacima u američkoj NBA ligi.

Dragon koristi mrežu od najmanje 28 iPhone kamera postavljenih oko svakog stadiona Premijer lige. U pitanju je iPhone 14 serija i novije, a smešteni su u posebno dizajnirana vodootporna kućišta sa ventilatorima za hlađenje, i spojeni na izvore napajanja. 

Sofisticirani softver za veštačku inteligenciju omogućava pametnim telefonima zajedničku obradu vizuelnih podataka, prateći između 7.000 i 10.000 tačaka na svakom igraču u svakom trenutku.

Ovaj nivo detalja omogućuje Dragonu da beleži nijanse kretanja igrača, uključujući mišićnu masu, kao i razlike u građi i hodu. 

Sistem koristi sposobnost iPhone uređaja da snima video u ultravisokim brzinama, do 200 kadrova u sekundi, iako će početna primena u Premijer ligi biti ograničena na 100 fps radi ravnoteže između latencije, tačnosti i troškova.

Object semantic mesh

Ključna funkcija Dragona je njegov "object semantic mesh", koji stavlja u kontekst kretanja u stvarnom vremenu i može učiti iz podataka koje obrađuje. 

Ovaj pristup temeljen na AI omogućava sistemu automatsko otkrivanje važnih događaja, poput potencijalnih situacija ofsajda i prilagođavanja brzine snimanja kamera.

Uprkos naprednoj tehnologiji, suidje će i dalje imati glavnu reč, a Dragon će služiti kao pomoćni alat. 

Premijer liga i Genius Sports testirali su sistem i uporedili ga sa postojećim VAR sistemima, da bi utvrdili njegovu tačnost proverama i saadnjom sa učesnicima u igri.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: