Aktuelno 3

16.08.2024.

7:58

Svim silama se bore da ih ne zabrane: "Nemamo veze sa kineskom vladom"

Platforma TikTok osporila je pred američkim federalnim sudom tvrdnje Ministarstva pravde SAD da postoje veze te društvene mreže sa kineskom vladom.

Izvor: Tanjug

Svim silama se bore da ih ne zabrane: "Nemamo veze sa kineskom vladom"
Profimedia

Podeli:

TikTok je pozvao sud da poništi zakon koji zahteva od njihovog vlasnika, kineske kompanije ByteDance, da proda američku imovinu platforme ili će se, u suprotnom, suočiti sa zabranom. 

TikTok, koji je podneo žalbu radi poništenja tog zakona, istakao je u četvrtak da je američko Ministarstvo pravde pogrešno navelo da ta aplikacija predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD jer može da dozvoli kineskoj vladi da prikuplja podatke o Amerikancima, kao i da prikriveno manipuliše sadržajem na društvenoj mreži, prenosi Rojters. 

Prema zakonu, koji je potpisao američki predsednik Džozef Bajden 24. aprila, Bajt-dens ima rok do 19. januara da proda TikTok ili će se, u suprotnom, suočili sa zabranom. 

Bela kuća je saopštila da želi da TikTok više ne bude u vlasništvu kompanije sa sedištem u Kini iz razloga nacionalne bezbednosti SAD, a da ne želi da zabrani tu platformu. Apelacioni sud će 16. septembra održati usmene rasprave o slučaju TikTok.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je u junu da nikada neće podržati zabranu TikToka. 

Potpredsednica SAD i predsednički kandidat demokrata Kamala Haris pridružila se TikToku u julu u okviru izborne kampanje.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: