Aktuelno 0

15.08.2024.

18:40

Maskov Grok-2 je kontroverzan, evo kakve slike pravi

xAI je predstavio Grok-2 s kontroverznom mogućnošću generisanja slika.

Izvor: Bug

Maskov Grok-2 je kontroverzan, evo kakve slike pravi
Ascannio / Shutterstock.com

Podeli:

Ilon Maskova kompanija xAI lansirala je Grok-2, nadograđenu verziju svog AI četbota s mogućnošću generisanja slika, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnog širenja dezinformacija usled nedostatka jasnih zaštitnih mera i označavanja AI-generisanog sadržaja.

xAI, kompanija za veštačku inteligenciju u vlasništvu Ilona Maska, predstavila je Grok-2, najnoviju verziju svog AI chatbota. Ova nadogradnja uključuje mogućnost generisanja slika na društvenoj mreži X pomoću FLUX.1 AI tehnologije kompanije Black Forest Labs. Korisnici sada mogu da kreiraju i dele slike direktno na X platformi, iako, kako kritičari odmah komentarišu, uz minimalne zaštitne mere protiv zloupotrebe.

Prvi primeri slika kreiranih Grokovim novim alatom izazvali su zabrinutost zbog potencijala za širenje dezinformacija, posebno u kontekstu dolazećih predsedničkih izbora u SAD-u. Na Internetu su se pojavile slike poznatih političkih figura u neprimerenim scenarijima, naglašavajući potrebu za strožom kontrolom generisanja slika. Korisnici su objavili nekoliko slika koje odmah ukazuju na to šta bi moglo da se dogodi kada krene masovna upotreba.

Primećen je nedostatak jasnih metapodataka koji bi ukazivali na AI-generisane slike, što dodatno povećava potencijal za širenje dezinformacija. xAI još nije odgovorio na medijske upite o planovima za ograničavanje generiranja slika u štetne svrhe.

Grok-2 i njegova manja verzija, Grok-2 mini, trenutno se nalaze u beta fazi testiranja. Pristup je ograničen na Premium i Premium+ pretplatnike na X-u. xAI planira oba modela učini dostupnim putem API-ja za poslovne korisnike kasnije ovog meseca.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: