Aktuelno 0

15.08.2024.

7:57

Uhapšen je

Bitanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) je objavila da je uhapsila poznatog sajber kriminalca Maksima Silnikaua, koji je nakon hapšenja izručen SAD.

Izvor: Informacija.rs

Uhapšen je
Shutterstock/ANDRANIK HAKOBYAN

Podeli:

Silnikau, državljanin Belorusije i Ukrajine, uhapšen je prošlog meseca u svom stanu u Španiji. U avgustu je izručen iz Poljske u SAD gde je optužen za sajber kriminal. On se u ponedeljak prvi put pojavio u sudnici američkog suda.

Prema sudskim dokumentima, on je nekoliko godina vodio dve operacije sajber kriminala, a zajedno sa saučesnicima 2011. je napravio prvi RaaS poslovni model (ransomware-as-a-service) pod nazivom Reveton koji je omogućio da i kriminalci sa skromnim znanjem i veštinama sprovode napade ransomwarea uz naknadu koju su plaćali optuženom.

Njegovi saučesnici, sunarodnik Vladimir Kadarija (38) i Rus Andrej Tarasov (33), takođe su optuženi u SAD. Uz pomoć Revetona, oni su od 2012. do 2014. od žrtava uspevali da iznude skoro 400.000 dolara mesečno.

Više od decenije, optuženi je imao mrežu lažnih reklamnih kampanja za širenje ransomwarea, a prema sudskim dokumentima, povezivan je sa internet nadimcima "J.P. Morgan", "xxx" i "lansky".

Silnikau je takođe navodno stajao iza kompleta za eksploataciju Angler, koji je koristio za sprovođenje kampanja "zlonamernog reklamiranja" (malvertajzing) za isporuku malvera koje su podrazumevale ubacivanje malicioznog koda u digitalne reklame. Na svom vrhuncu, Angler je bio odgovoran 40% svih infekcija kompleta za eksploataciju, ciljajući na oko 100.000 uređaja, a procenjeni godišnji promet je bio oko 34 miliona dolara.

Silnikau je optužen da je tvorac ransomwarea Ransom Cartel. Uz pomoć policije Singapura, NCA je uspela da locira infrastrukturu koja se koristila za upravljanje ransomwareom Ransom Cartel i ona je nakon hapšenja isključena.

Silnikau, Kadarija i Tarasov su navodno koristili različite strategije da bi profitirali. Oni su imali naloge uglavnom na ruskim forumima za sajber kriminal gde su drugim sajber kriminalcima prodavali pristup kompromitovanim uređajima, kao i ukradene podatke sa platnih kartica i akreditive za prijavu.

Ako budu proglašeni krivim, njih trojica bi mogli da budu osuđeni na maksimalne kazne od 27, 10 i 20 godina zatvora po svakoj tački optužnice.

Zamenik direktora NCA Pol Foster rekao je da su Silnikau i njegovi saučesnici bili pioniri kompleta za eksploataciju i ransomware-a-a-service modela, olakšavajući onima koji su to želeli da se uključe u sajber kriminal.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: