Aktuelno 4

13.08.2024.

16:24

Google robot već pobeđuje ljude u stonom tenisu VIDEO

Odeljenje za veštačku inteligenciju DeepMind izradilo je napredni sistem upravljanja robotskom rukom, koji je u stanju da igra stolni tenis na nivou ljudskih amaterskih igrača, u različitim načinima igre i scenarijima.

Izvor: Bug

Google robot već pobeđuje ljude u stonom tenisu VIDEO
Profimedia / JLPPA

Podeli:

Robotska ruka s reketom na svom kraju postala je jednako dobra u igranju stonog tenisa kao što su to amaterski igrači – tvrde iz Google-ovog odeljenja za veštačku inteligenciju DeepMind. Postizanje robotskog izvođenja usporedivog s ljudskim u stvarnim uslovima, krajnji je cilj mnogih robotičkih kompanija i projekata, a ovaj poduhvat je još jedan korak u tom smeru. 

DeepMind-ov sistem veštačke inteligencije, povezan s robotskom rukom marke ABB, "naučio" je da igra stoni tenis otprilike na nivou ljudi, kojima je za postizanje sličnog kvaliteta igranja potrebno više godina treniranja.

Već pobeđuje ljude

Iz Google-a su o svemu objavili i rad, dostupan na servisu Arxiv, a s javnošću su podelili i video snimke "ping-pong robotske ruke" u akciji. Prema viđenom, robot odigrava kvalitetne udarce (forhend i bekhend), reaguje na protivnikovo "rezanje" lopte i prilagođava svoj udarac njenom spinu, "zakucava" visoke lopte, vraća nepredvidive servise, može da vraća loptice na manjoj ili većoj udaljenosti od stola, prati stil igre protivnika, pa čak i vraća "nec" loptice, tj. one koje u letu dodirnu vrh mrežice i naglo menjaju putanju.

Prilikom testiranja u okršajima s amaterskim stonoteniserima robot je pobedio u 13 od 29 odigranih partija (45% pobeda). Suočavao se tom prilikom s igračima koje pre toga nije "video" kako igraju, a oni su bili različitih nivoa veštine, od početnika pa do onih dostojnih amaterskih turnira.

Gledano po nivou kvaliteta protivnika, robot je pobedio sve mečeve protiv početnika, 55% njih protiv igrača srednjeg kvaliteta, a izgubio je sve partije u kojima mu je protivnik bio napredni igrač stonog tenisa. Prema tome, u DeepMindu zaključuju da je pokazao solidan nivo igre, uporediv s ljudskom – možda još nije spreman za Olimpijske igre, ali za poneki rekreativni turnir sigurno jeste.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: