Aktuelno 1

11.08.2024.

12:00

Instagram više nije blokiran

Turska je blokirala pristup popularnoj aplikaciji 2. avgusta.

Izvor: B92

Instagram više nije blokiran
Sir. David / Shutterstock.com

Podeli:

Turska je korisnicima vratila pristup Instagramu, nakon što je društvena mreža pristala da ispuni zahteve ove države u vezi sa cenzurom i sadržajem u vezi sa kriminalom.

Ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu objavio je sporazum u objavi na platformi X. Instagram je u Turskoj bio blokiran nešto više od nedelju dana. Korisnici u zemlji naglo su izgubili pristup platformi 2. avgusta, ali tada nije dato zvanično objašnjenje za odluku.

Međutim, do blokade je došlo nakon što je šef za komunikacije Turske Fahretin Altun optužio platformu za cenzuru objava u kojima se izražava saučešće Ismailu Hanijehu, lideru Hamasa koji je nedavno ubijen. U objavi u subotu, Uraloglu je naveo zabrinutost zbog sadržaja koji se odnosi na kataloške zločine – koji uključuju ubistvo, seksualni napad, trgovinu drogom i mučenje, prema Rojtersu – i cenzuru nametnutu korisnicima Instagrama. 

NetBlocks, koji je prvi izvestio da je Instagram blokiran u Turskoj ranije ovog meseca, potvrdio je u subotu da je pristup platformi počeo da se vraća.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: