Aktuelno 14

09.08.2024.

11:15

"Za njih nema poklon, oni su pod sankcijama"

Učesnici Olimpijskih igara u Parizu dobijaju mnoštvo poklona od sponzora, a jedan je izazvao posebnu pažnju.

Izvor: AP News

"Za njih nema poklon, oni su pod sankcijama"
Profimedia

Podeli:

Samsung, kao sponzor OI, poklanja najnovije telefone svim učesnicima.

Međutim, zvaničnici Južne Koreje (odakle je Samsung) rekli su da bi ovi telefoni, ako se poklone severnokorejskim olimpijcima, prekršili sankcije Saveta bezbednosti UN uvedene Severnoj Koreji.

Međunarodni olimpijski komitet potvrdio je da su telefoni poslati u olimpijsko selo, a kasnije je rekao da ih severnokorejski sportisti nisu primili. Za sada, nejasno je gde su telefoni zapravo završili.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je da su pametni telefoni među proizvodima zabranjenim Rezolucijom Saveta bezbednosti 2397 usvojenom 2017. godine, koja zabranjuje da se Severna Koreja snabdeva bilo kakvom "industrijskom mašinerijom".

Rezolucija ne pravi razliku između vlade Severne Koreje i njenog naroda, a južnokorejski zvaničnici su jasno rekli da će pametni telefoni biti zabranjeni kako god ušli u zemlju.

Li Džaevung, portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da bi bilo "ključno zabraniti da ovi predmeti uđu u Severnu Koreju".

On je rekao da vlada u Seulu čini "neophodne diplomatske napore" kako bi osigurala da se pridržava sankcija, ali je odbio da objasni detaljnije o čemu se radi.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

23 h

Podeli: