Aktuelno 6

08.08.2024.

21:15

"Kralj pametnih telefona Afrike" je peti najveći proizvođač na svetu

Uprkos tome što je relativno nepoznat izvan Afrike i drugih tržišta u razvoju, Transsion našao na spisku TIME100 najuticajnijih kompanija za 2024. godinu.

Izvor: Index

"Kralj pametnih telefona Afrike" je peti najveći proizvođač na svetu
Profimedia

Podeli:

Na globalnom tržištu pametnih telefona najveći igrači su bez sumnje Samsung i Apple. Nakon njih sledi Xiaomi, a među popularnim brendovima nalaze se i Google, OnePlus, Huawei, Honor, vivo i Motorola. Ovi brendovi su obično prvi na koje mnogi pomisle kada je reč o pametnim telefonima i popularnim brendovima.

Ali malo je onih koji su čuli za kompaniju Transsion, koja se našla na petom mestu liste najvećih svetskih proizvođača telefona. Ova kompanija nije toliko poznata ni u svojoj domovini Kini, a kamoli u Evropi ili SAD-u. Međutim postoji dobar razlog za to.

Kineski proizvođač poznat kao "kralj pametnih telefona Afrike"

Transsion Holdings je kineski proizvođač pametnih telefona sa sedištem u Šenženu, osnovan 2006. godine. Za razliku od većine svojih kineskih konkurenata, Transsion ne prodaje telefone na domaćem tržištu. Umesto toga, kompanija je 2008. godine ušla na afričko tržište. U početku je prodavala klasične telefone, a potom je 2014. godine lansirala svoj prvi pametni telefon, piše Android Authority.

Sa svojim brendovima Infinix, Tecno i Itel, kompanija je stekla ogromnu popularnost na tržištima u razvoju u Africi. Brzo se uzdigla do statusa "kralja pametnih telefona Afrike", s tržišnim učešćem od gotovo 50% u 2021. godini, dok danas ima oko 40% tržišnog udela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TECNO Mobile (@tecnomobile)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Infinix Global (@infinixglobal)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by itel India (@itel_india)

Transsion je ponovio ovaj uspeh i na drugim tržištima u razvoju, poput Pakistana i Bangladeša, gde uživa većinski ili gotovo većinski tržišni udeo. S ciljem osvajanja ostatka sveta, kompanija je proširila svoje poslovanje na više od 70 tržišta u Srednjoj i Južnoj Americi, na Bliskom istoku i u Aziji, uključujući Indiju, gde se nada da će ponoviti popularnost Xiaomija.

Impresivan rast

Brza ekspanzija donela je Transsionu impresivan rast, s učešćem od 9% na globalnom tržištu, prema nedavnim podacima kompanije Canalys za drugo tromesečje 2024. To ga stavlja na peto mesto najvećih proizvođača pametnih telefona, odmah iza viva koji takođe ima 9% udela. Prva tri mesta drže: Samsung sa 18%, Apple sa 16% i Xiaomi sa 15% tržišnog učešća.

Zato ne čudi da se, uprkos tome što je relativno nepoznat izvan Afrike i drugih tržišta u razvoju, Transsion našao na spisku TIME100 najuticajnijih kompanija za 2024. godinu.

S obzirom na tržišta na koja se fokusira, nije iznenađujuće da je većina Transsionovih pametnih telefona pristupačna. Većina Infinix, Tecno i Itel telefona ima početnu cenu ispod 200 evra, a neki modeli idu čak i ispod 50 evra.

Kakve telefone proizvodi Transsion?

Kakve tačno Transsion telefone pravi? Kao primer uzmimo Tecno Spark 20 Pro. Ovaj model ima Full HD+ ekran s brzinom osvežavanja od 120 Hz, srednje rangirani MediaTek procesor, 8 GB RAM-a, do 256 GB memorije, bateriju kapaciteta 5000 mAh i trostruku kameru s glavnim senzorom od 108 MP. Ovo su samo ključne specifikacije, ali su prilično impresivne s obzirom na cenu od oko 160 evra.

Dalje, Infinixov gejming telefon GT20 Pro ima Full HD+ AMOLED ekran s brzinom osvežavanja od 144 Hz, bateriju kapaciteta 5000 mAh, punjenje od 45W, JBL zvučnike, različite načine za igranje i glavnu kameru od 108 MP. Iako specifikacije ovog telefona mogu da konkurišu telefonima vrednim hiljadu evra, GT20 Pro u Indiji košta oko 275 evra.

Ošti zaključak je da telefoni ove kompanije nude mnogo više funkcija nego što bi se očekivalo s obzirom na njihovu cenu. Također dolaze u raznim bojama i s impresivnim dizajnom.

Transsion sledi sličan put kao Xiaomi kada je reč o portfoliju pametnih telefona. Iako su pristupačni telefoni njegova okosnica, polako počinje da se upuštaju u premium segmente. Tecno se ističe kao glavna marka za to, pridružujući se redovima Samsunga, OnePlusa, Googlea i drugih sa svojim preklopnim modelima, Phantom V Flip i Phantom V Fold.

Mogu li telefoni Transsiona da se kupe i u Evropi?

Prema najnovijim informacijama, Transsion planira da proširi svoje prisustvo u Evropi putem svojih brendova Tecno i Infinix. Njihova strategija širenja posebno se fokusira na tržišta srednje i istočne Evrope, gde su već zabeležili značajan rast.

Prema informacijama sa zvanične stranice, Tecno telefoni su dostupni u Evropi, i to u Bugarskoj, Albaniji, Grčkoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Češkoj, Sloveniji, Poljskoj, Rumuniji, Turskoj, Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Što se tiče drugih Transsionovih brendova, Infinix telefoni su također dostupni u Evropi, uključujući Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Tursku, Ukrajinu, Srbiju, Rusiju, Poljsku i Češku. Što se tiče brenda Itel, on je u Evropi dostupan samo u Rusiji.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: