Aktuelno 3

08.08.2024.

19:30

Pas pregrizao punjač i onda je sve buknulo VIDEO

Vlasnik je podelio video kako bi upozorio druge vlasnike kućnih ljubimaca na opasnosti litijum-jonskih baterija.

Izvor: Revijahak.hr

Pas pregrizao punjač i onda je sve buknulo VIDEO
justkgoomm / Shutterstock.com

Podeli:

U nedavnom incidentu koji se dogodio u Tulsi u Oklahomi (SAD), jasno se vidi da i kućni ljubimci mogu da izazovu nered s elektronikom.

Snimljen nadzornom kamerom, video je zabeležio dramatičnu scenu. Snimak, koju je dobila lokalna televizijska stanica News On 6, prikazuje psa kako grize prenosivi punjač koji sadrži litijum-jonsku bateriju. Posledica je, naravno, požar.

"Neverovatno je koliko se brzo požar širi", objašnjava Endi Litl iz vatrogasne službe Tulse.

Srećom, ljubimci su uspeli da pobegnu kroz vrata za pse i bezbedni su. Vlasnik je podelio video kako bi upozorio druge vlasnike kućnih ljubimaca na opasnosti litijum-jonskih baterija (i ostavljanja kućnih ljubimaca samih u njihovoj blizini).

Incident koji se dogodio 1. maja podsetnik je da pogrešno rukovanje litijum-jonskom baterijom, koja je sada prisutna u mnogim elektronskim uređajima, može da prouzrokuje požar i ima katastrofalne posledice.

Podsetimo se da litijum-jonske baterije iznutra sadrže katodu, anodu, elektrolit koji ih odvaja i separator koji ih izoluje i omogućava kretanje jona između elektroda bez fizičkog dodira terminala.

Jedan od glavnih uzroka požara je upravo to što je separator oštećen. Ako se slomi, anoda i katoda dolaze u kontakt stvarajući kratak spoj. U ovoj situaciji, rastvor elektrolita, koji se sastoji od raznih organskih rastvarača, može da se zagreje i na kraju zapali.

Podeli:

Tagovi

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: