Aktuelno 14

08.08.2024.

14:32

Sprema se armija dronova za američku vojsku FOTO

Startap Anduril najsvežija je vest iz sveta tehnologije, jer je danas prikupio 1.5 milijardu dolara i planira da potroši stotine miliona na nova postrojenja.

Izvor: B92

Sprema se armija dronova za američku vojsku FOTO
Profimedia

Podeli:

U pitanju je tehnološka kompanija koja je ime dobila po legendarnom maču iz "Gospodara prstenova", i to prigodno jer će se baviti se bavi proizvodnjom raketa, podmornica i drugih autonomnih sistema oružja, a najveću zaslugu za do sada prikupljeni novac ima njen osnivač, Palmer Laki.

U pitanju je harizmatični tehnološki genije koji je istovremeno i zaslužan za to što je Oculus VR ugledao svetlost dana.

Za sada, najviše novca u Anduril (koji vredi oko 14 milijardi dolara) uložile su dve investicione kompanije: Founders Fund i Sands Capital.

Anduril bi trebalo da postane ozbiljan faktor u američkom odbrambenom sektoru, smatraju stručnjaci, naročito jer će se kompanija fokusirati na razvoj oružanih sistema koji rade uz pomoć veštačke inteligencije.

Početni cilj je proizvodnja nekoliko desetina hiljada autonomnih sistema, koje planiraju da prodaju američkoj vojsci. Jedan od njih je i podvodni dron, odnosno podmornica pod nazivom "Duh ajkule" (slika ispod). Ovo i nije tako nedostižno, s obzirom na činjenicu da Pentagon sve lakše pristaje na saradnju sa ovakvim tipom kompanija.

Profimedia

Prva fabrika Andurila zvaće se Arsenal-1 i prostiraće se na oko 93.000 metara kvadratnih, a kako su rekli iz same kompanije, koristiće se visokotehnološki proizvodni procesi koji inspiraciju vuku iz svetskih lidera kao što su Tesla ili Apple. 

"Arsenal nije samo kompleks za proizvodnju - istovremeno je i filozofija. U pitanju je potpuno drugačiji pristup onome što želimo da napravimo. Budućnost mora da se razlikuje od sadašnjosti i prošlosti, na primeru Ukrajine učimo koliko je važna prilagodljivost", rekao je šef strategije u Andurilu, Kristijan Broze.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: