Aktuelno 7

10.08.2024.

8:16

Kao iz horora: Kinezi razvili inteligentno morsko "čudovište" VIDEO

Kineski naučnici su spojili svemirsku tehnologiju s pomorskom industrijom, pa su napravili značajan korak napred u modernoj pomorskoj tehnologiji.

Izvor: Klix.ba

Kao iz horora: Kinezi razvili inteligentno morsko "čudovište" VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kineska kompanija "Shenyang Aerospace Xinguang Group" razvila je prvu "inteligentnu" robotsku kit ajkulu. Ovo "bioničko čudo" je dugo gotovo pet metara i teško 350 kilograma i bez problema može da oponaša pokrete prave kit ajkule s neverovatnom preciznošću uključujući plivanje, okretanje, plutanje, ronjenje, zaranjanje pa čak i pokrete čeljusti.

"Ovo je do sada najveća bionička riba. Kit ajkula ima sedam pokretnih zglobova od kojih svaki zahteva računarstvo, komunikaciju i senzore, što je takođe naša ključna tehnologija", rekao je Gao Čao, dizajner iz pomenute grupacije.

Robotska kit ajkula ima napredne karakteristike uključujući bežični daljinski upravljač, programirano plivanje i bionički pogon s više zglobova. Ove karakteristike joj omogućavaju da postigne brzinu od 0,7 metara u sekundi i da zaroni u dubinu do 20 metara. Opremljen naprednim optičkim kamerama, senzorima, sonarnom tehnologijom i BeiDou sistemima pozicioniranja, ovaj robot može da obavlja različite zadatke uključujući praćenje kvaliteta vode, mapiranje podvodnog terena i obavljanje specijalizovanih misija.

"Primera radi, kada robot obavlja svoje zadatke, on će nailaziti na razne prepreke. Za to će mu poslužiti kompjuter koji služi kao njegov mozak. Gomila podataka mora biti pregledana i izdvojena sinhronizovano, a zatim korigovana i proverena pre nego što se zaista efikasni podaci mogu izdvojiti za našu bioničku kit ajkulu kako bi ona identifikovala svoju okolinu", izjavio je Fang Šuelin, pomoćnik direktora Kancelarije za istraživanje tehnologije podvodnog pogona.

U poređenju s konvencionalnim podvodnim robotima pokretanim propelerima, bionička kit ajkula ima jedinstvene i značajne prednosti. Njen zatvoreni dizajn sprečava zagađivanje vode jer ne oslobađa zagađivače. Pored toga, njeno aerodinamično telo smanjuje rizik od zaglavljivanja u preprekama i minimizuje štetu za morski život.

Kako ljudi sve dublje zaranjaju u okeane, podvodni roboti postaju vredan alat za istraživanje i razvoj. Kit ajkula i slični bionički roboti bi mogli uneti revoluciju u operacije na moru i u naučna istraživanja.

Podeli:

Tagovi

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: