Aktuelno 5

07.08.2024.

19:25

Humanoidni roboti ponovo preplašili sve – govore FOTO/VIDEO

Predstavljena je ažurirana verzija humanoidnog robota koji sada može da vodi i razgovore.

Izvor: B92

Humanoidni roboti ponovo preplašili sve – govore FOTO/VIDEO
Profimedia/Ferrari/Figure AI

Podeli:

Američka kompanija, koja stoji iza novog Figure 02 robota pokretanog veštačkom inteligencijom, razvija ga kako bi pomogla u rešavanju manjka radne snage u obavljanju sitnijih zadataka u fabrikama i skladištima.

Kompanija Figure AI može da se pohvali da je druga generacija Figure robota "humanoid sa najvišim performansama na tržištu".

Istaknuto je da je to rezultat temeljnog redizajna hardvera i softvera za samo 10 meseci, nakon njegovog prethodnika, robota Figure 01.

Nova verzija robota, visokog 167 cm, je sposobna za razgovor sa ljudima preko ugrađenih mikrofona i zvučnika povezanih sa prilagođenim AI modelima obučenim u partnerstvu sa kompanijom OpenAI.

Postoji i ugrađeni vizuelni jezički model, za koji se kaže da omogućava "brzo zdravorazumsko vizuelno rezonovanje" iz kamera robota.

Baterija prethodnog modela je trajala pet sati sa punim punjenjem, ali sada postoji nova prilagođena baterija od 2,25 KWh koja isporučuje 50% ili više energije.

Figure 02 percipira i razume fizički svet kroz svoj AI vizuelni sistem koji pokreće šest ugrađenih RGB kamera.

Profimedia/Ferrari/Figure AI

Njegove "ljudske" opremljene su sa 16 stepeni raspona i snagom jednakom ljudskoj, što omogućava obavljanje širokog spektra zadataka sličnih onome što rade ljudi.

Robotov "mozak" sada vrši tri puta više proračuna i AI interakcija u poređenju sa prethodnom generacijom.

Ovo, prema navodima proizvođača, omogućava da se zadaci veštačke inteligencije u realnom vremenu obavljaju potpuno autonomno.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: