Aktuelno 3

07.08.2024.

17:30

Napušten je, ali ne i zaboravljen

Više od 30 godina star alat za uređivanje teksta napušten je, ali ne i zaboravljen. Neki i danas u njemu pišu svoja književna dela, jer smatraju da je jednostavan i logičan, za razliku od modernih alata.

Izvor: Bug

Napušten je, ali ne i zaboravljen
Milleflore Images / Shutterstock.com

Podeli:

Slavni pisac Džordž R. R. Martin za svoj (mnogi će reći, nedovoljno brz) stvaralački rad koristi arhaični softver WordStar. Njegova odabrana verzija je 4.0, lansirana 1987. godine, a dan-danas, navodno i dalje dobro služi za pisanje romana. Međutim, on nije jedini pisac koji je ostao veran prastarom uređivaču teksta. Njegov kolega Robert J. Sojer, nagrađivani pisac naučne fantastike, služi se nešto novijom verzijom tog alata, WordStarom 7.0 kreiranom za DOS.

Taj komad softvera nije nadograđivan od 1992. godine, već je napušten i zvanično se smatra abandonware-om, s obzirom na to da i kompanija koja ga je kreirala, MicroPro International Corporation, ne postoji od 1993. godine. Ipak Sojer i dalje radi u svom omiljenom WordStaru, za koji je zaključio da je malo kome i dalje dostupan – pa je odlučio da to ispravi.

Retro paket za preuzimanje

Nabavio je originalnu verziju retro softvera, njegove diskete za instaliranje, zajedno s izvornom dokumentacijom, pa čak i kasnije izrađeno softversko rešenje za pokretanje programa u emulatoru, u Windowsu i više od hiljadu stranica uputstava, readme datoteke, tj. sedam originalnih knjiga o WordStaru u .pdf formatu. U čitav taj paket dodao je i sopstvena uputstva o korišćenju programa, personalizaciji, dodatke za njega koje je pronašao u decenijama rada i sve u vezi sa njegovim omiljenim alatom.

Čitav taj paket stavio je na jedno mesto, kako bi sada bio besplatno dostupan "brojnim" korisnicima širom sveta, o čemu je kompletnu javnost obavestio na svom blogu. "WordStar je bio veliki deo moje karijere – ne samo da sam u njemu napisao svih svojih 25 romana i gotovo sve svoje kratke priče, u ranijim danima karijere kao honorarac sam u njemu napisao i stotine članaka za novine i časopise", kaže pisac, spašavajući WordStar 7.0 od zaborava.

Citirao je i spisateljicu En Rajs, takođe obožavateljku: "WordStar je bio veličanstven. Sviđao mi se. Bio je logičan, lep, savršen. U poređenju s njim, Microsoft Word je čista ludnica". Dakle, ako poželite i sami da pokušate da pišete u "čistom, lepom i savršenom" tekstualnom alatu, možete to učiniti preuzimanjem Sojerove arhive "teške" 680 MB.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: