Aktuelno 0

06.08.2024.

12:00

Sada je i zvanično: Štrajk VIDEO

Neslaganja oko zaštite glumaca koji daju glasove u video igrama, u vezi sa AI tehnologijom, dovela su do štrajka.

Izvor: B92

Sada je i zvanično: Štrajk VIDEO
Profimedia

Podeli:

Glumci su ponovo istakli svoje transparente. Ali ovog puta, članovi Udruženja filmskih glumaca (SAG) štrajkuju protiv industrije video igara nakon što su propali pregovori o novom ugovoru koji reguliše interaktivne medije i video igre. 

Udruženje glumaca je počelo da štrajkuje u petak, 26. jula, sprečavajući preko 160.000 članova SAG-AFTRA-e da prihvataju nove projekte u video igarama i ometajući igre koje su već u razvoju – od najvećih izdavača do najmanjih nezavisnih studija.

Pregovori su prekinuti zbog neslaganja u vezi sa zaštitom radnika oko veštačke inteligencije. Sindikat glumaca, SAG-AFTRA, pregovara o uslovima interaktivnog medijskog sporazuma, ili IMA, sa pregovaračkim odborom izdavača video igara, uključujući Activision, Take-Two, Insomniac Games, VB Games i druge koji predstavljaju ukupno 30 kompanija potpisnica. Iako su SAG-AFTRA i grupa za pregovaranje o video igrama uspeli da se dogovore oko brojnih predloga, AI je ostao poslednji kamen spoticanja koji je rezultirao štrajkom.

Odredbe SAG-AFTRA o veštačkoj inteligenciji regulišu i glasovne i pokretne izvođače u pogledu digitalnih replika – ili korišćenja postojećeg performansa kao osnove za kreiranje novih bez originalnog izvođača – i korišćenjem generativne veštačke inteligencije za kreiranje performansa bez ikakvog početnog unosa. Međutim, prema SAG-AFTRA-i, kompanije koje su pregovarale nisu se složile oko toga koji tip izvođača bi trebalo da ispunjava uslove za zaštitu od AI.

Rej Rodrigez, glavni službenik za SAG-AFTRA-u, rekao je da su pregovaračke kompanije u početku želele da ponude zaštitu za glasove, ali ne i pokrete izvođača. "Dakle, svako ko bi izvodio vratolomije ili performanse sa stvorenjima, svi ti ljudi bi ostali nezaštićeni prema ponudi poslodavaca", rekao je Rodrigez u intervjuu za Aftermath. 

SAG-AFTRA je odbio ovaj predlog jer bi potencijalno isključio većinu performansi pokretom. "Njihov predlog bi odbacio sve što ne izgleda i ne zvuči identično meni, rekao je Andi Noris, glumac i član pregovaračkog odbora SAG-AFTRA-e, tokom konferencije za novinare. "Predlog bi ostavio stručnjake za pokrete, uključujući i kaskadere, potpuno podložnim zamenama... od strane bezdušnih sintetičkih izvođačima, koji su obučavani na našim stvarnim nastupima".

@gameperformancematters lf you are unclear about your contractual obligations, or what it means to be engaged, check the FAQS first then email videogamestrike@sagaftra.org. If you ever have any questions, please email videogamestrike@sagaftra.org. Stay strong, stay connected, ask for the help you need, I love you. #videogamestrike #sagaftrastrong #gameperformancematters #levelupthecontract ♬ original sound - Game Performance Matters

Poslednji štrajk članova SAG-AFTRA udruženja za video igre bio je 2016. godine i trajao je 11 meseci, nakon čega su izvođači dobili fiksna povećanja stope zarade, poboljšane garancije bezbednosti na snimanju i bolji nadzor kako bi se sprečio vokalni stres kod izvođača glasom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: