Aktuelno 0

05.08.2024.

15:30

Krivci za haos u svetu: Nismo mi krivi, oni su

Kompanija za sajber bezbednost CrowdStrike kaže da je Delta odbila pomoć na licu mesta i da predložena tužba avio-kompanije doprinosi "obmanjujućem narativu".

Izvor: B92

Krivci za haos u svetu: Nismo mi krivi, oni su
Tada Images / Shutterstock.com

Podeli:

CrowdStrike opovrgava navode Delta Air Lines-a da je kompanija za sajber bezbednost kriva za višednevni prekid letova, nakon prošlomesečnog katastrofalnog kvara sistema, rekavši da je aviokompanija odbila ponovljene ponude za pomoć u obnavljanju pogođenih sistema. 

U intervjuu za CNBC prošle nedelje, izvršni direktor Delte Ed Bastijan rekao je da je prekid koštao kompaniju 500 miliona dolara nakon što je više od 6.000 letova prizemljeno, i da avio-kompanija nema izbora osim da traži pravnu kompenzaciju od CrowdStrike-a i Microsofta. 

Dok su problemi sa CrowdStrike-om uticali na milione Windows uređaja u više industrija širom sveta, Delta se borila da vrati sisteme na mrežu nekoliko dana duže od drugih pogođenih avio-kompanija, a Ministarstvo saobraćaja SAD trenutno istražuje kako je došlo do prekida. Bastijan je ranije rekao da je 40.000 servera moralo da bude ručno resetovano nakon prekida rada, napominjući u objavi da je jedan od alata za praćenje posade prevoznika posebno pogođen i nije u stanju da efikasno obradi neviđeni broj promena koje je pokrenulo gašenje sistema.

CrowdStrike je ponovio svoje izvinjenje Delti u pismu odgovarajući na javne komentare avio-kompanije, ali je istakao da snažno odbacuje bilo kakvu tvrdnju da je kompanija bila krajnje nemarna ili da se namerno nedolično ponašala. CrowdStrike kaže da je pretnja sudskim sporovima doprinela obmanjujućem narativu da je CrowdStrike odgovoran za Deltine IT odluke i odgovor na prekid rada, napominjući da su konkurentske avio-kompanije obnovile svoje poslovanje mnogo brže.

"Generalni direktor CrowdStrike-a lično se obratio izvršnom direktoru Delte da ponudi pomoć na licu mesta, ali nije dobio odgovor", rekao je advokat CrowdStrike-a Majkl Karlinski u pismu. Karlinski je rekao da je CrowdStrike imao još nekoliko pokušaja da pruži pomoć, uključujući ponudu za podršku na licu mesta, ali mu je rečeno da resursi za ovo drugo nisu potrebni.

U pismu se takođe navodi da je ugovorna odgovornost CrowdStrike-a ograničena na "jednocifrene milione" i da će kompanija "agresivno odgovoriti na sudske sporove ako bude primorana na to. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: