Aktuelno 4

04.08.2024.

19:30

Evo zbog čega i dalje ne smemo da koristimo telefon u avionu

Iako postoje tehnologije koje omogućavaju obavljanje poziva iz aviona u letu, zabrana uvedena početkom devedesetih godina prošlog veka i dalje je na snazi.

Izvor: Tportal

Evo zbog čega i dalje ne smemo da koristimo telefon u avionu
EduBFoto / Shutterstock.com

Podeli:

Mada su postali neizostavni deo svakodnevnice, smartfone ipak ne možemo koristiti uvek i svuda. Jedna od tih situacija je let avionom, u kojem je zabranjeno koristiti ih za povezivanje s mobilnom mrežom.

Moderni avioni opremljeni su osetljivim sistemima za navigaciju i komunikaciju, koji se oslanjaju na radio signale da bi pravilno funkcionisali. Ovi avionski sistemi, ključni za bezbedan let, uključuju navigacionu opremu i komunikacione sisteme koji se povezuju sa zemaljskim stanicama i satelitima.

Svaka smetnja, čak i od naizgled bezopasnih uređaja poput telefona, potencijalno bi mogla da poremeti ove kritične avionske instrumente i ugrozi bezbednost leta. Zato ih ne možete koristiti, osim ako nisu u režimu rada u avionu. Taj režim rada onemogućava mobilnu vezu, a druge funkcije (poput, na primer, Bluetootha) ostaju aktivne.

U sprovođenju te zabrane ključnu ulogu igra kabinsko osoblje pa će vas podsetiti na uključivanje režima rada u avionu i proveravaće da li se pridržavate uputstava.

Da li je zaista potrebno zabraniti korišćenje telefona na avionskim letovima?

Istraživači su sredinom dvehiljaditih zaključili da telefoni mogu da ometaju kritičnu elektroniku u avionu, iako nisu mogli da pronađu nijedan slučaj u kojem je to izazvalo nesreću. Danas nisu toliki bezbednosni problem kao nekada jer su uvedene promene u konstrukciju aviona da bi to ometanje bilo svedeno na najmanju moguću meru.

Oko elektronike u avionu (na primer, sistema za navigaciju i komunikaciju) postavljene su zaštite protiv mogućih elektromagnetnkih smetnji koje dolaze od računara i telefona. Za sada izgleda da te mere zaštite dobro rade. Ali to ne znači da možete jednostavno ignorisati zabranu.

Ako pokušate da obavite poziv u letu, verovatno ćete biti uhvaćeni na delu jer će vas primetiti ili osoblje ili drugi putnici. S druge strane, na visini od 11 kilometara ionako ćete teško uspostaviti kontakt s mobilnim stanicama, usmerenima na saobraćaj na površini Zemlje. Eventualno biste to mogli učiniti na visini manjoj od tri kilometra, kako se avion približava sletanju, ali nemojte.

Potencijal telefona za ometanje zemaljskih mreža verovatno je veći mogući problem ovih dana. Gomila ljudi koji obavljaju pozive dok se avion brzo kreće vazduhom teoretski bi svuda mogla 'da pinguje' mobilne tornjeve, opterećujući sposobnost mobilnog sistema za obradu i prosleđivanje poziva.

Kako funkcioniše usluga korišćenja telefona u avionu?

Postoji tehnologija koja putnicima omogućava telefoniranje bez opasnosti od ometanja elektronike aviona ili zemaljske mreže. Za to se koristi pikoćelije – minijaturne mobilne stanice male snage instalirane u avionu – koje omogućavaju prenos telefonskih poziva preko internet veze u avionu.

Na primer, od ranih 2010-ih Virgin Atlantic, britanski avio-prevoznik, pruža mobilnu uslugu tokom leta koristeći tu tehnologiju.

Zašto ne koristiti telefon tokom letenja?

Iako se razmišljalo o dozvoljavanju korišćenja telefona tokom letenja, od toga se odustalo zbog intenzivnog protivljenja niza zainteresiranih grupa. Jedan od razloga protiv bila je mogućnost da teroristi upotrebe telefone za detoniranje eksplozivnih naprava.

Druga kritika bila je da putnici neće čuti važna bezbednosna uputstva posade ako u isto vreme koriste telefon. Takođe, njihovo korišćenje moglo bi ionako skučenu kabinu aviona da učiniti nesnošljivo bučnim prostorom, piše How Stuff Works.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: